Стартираха изграждането на Претоварна станция за отпадъци - Несебър

Общата стойност на проекта е 4,32 млн. лв. и трябва да бъде пуснат до пролетта на 2015-а.

Днес в землището на с. Равда (местност Мерата) бе даден старт на дейностите по изграждането на Претоварна станция за отпадъци - Несебър по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас". Проектът е финансиран по ОП "Околна среда 2007-2013 г."

Целта е изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Регион Бургас, включващ общините Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе, с общо 208 населени места и територия от 5573.8 кв.км. Така ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци и националното законодателство, както и задачите, произтичащи от Националната програма за управление дейностите по отпадъците 2009-2013 г.

Проектът включва проектиране и изграждане на първа клетка на Регионално депо "Братово – Запад", монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита. Освен това ще ще бъдат изграждени на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях, доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионалното депо и двете претоварни станции.

Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва 210 населени места, обитавани от близо 400 000 души. ПСО – Несебър ще бъде разположена в землището на с. Равда, с основна площадка от 12,1 дка претоварващ / транспортен капацитет от 15 000 т/год. Изграждането на Претоварна станция за отпадъци (ПСО) в Несебър ще включва съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо с претоварващ и транспортен капацитет 1000-2500 тона на месец, в зависимост от сезона; 15 000 тона годишно за периода 2014-2018 и 20 000 тона годишно след 2019 г. В съоръжението са включени още:

  • техника за транспорт на дълги разстояния;
  • съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет от 20т/час;
  • площи за бъдещо развитие на площадки за сепариране и компостиране
  • площадкова инфраструктура и оборудване.

През 2012 г. бе дадено началото на проект Регионално депо за неопасни отпадъци "Братово – Запад". Депото ще бъде разположено в района на с.Братово, община Камено. Проектните дейности включват изграждане на първа клетка, с обем 450 000 куб.м. и капацитет за депониране 400 000 тона отпадъци; площадкова инфраструктура и оборудване; възстановяване на (рециклируеми) материали с капацитет 10 000 т/год; съоръжение за компостиране с капацитет 5 000 т/год.; съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет 50 000 т/год. за строителни и 15 000 т/год. за едрогабаритни отпадъци; склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци. Клетката за депониране ще бъде изпълнена така, че да гарантира обезвреждане на неминуемия остатък без риск за човешкото здраве и околната среда.

В съответствие с решенията в концептуалния проект и заложените елементи на регионалната система за управление на отпадъците в регион Бургас, с проекта "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас" се предвижда:

  • Преустановяване използването на нелицензираните депа и съсредоточаване на отпадъчния поток към контролирано регионално депо;
  • Осигуряване на предварително третиране на отпадъците преди депониране;
  • Оптимизиране транспорта на дълги разстояния чрез претоварни станции и високоефективни транспортни средства за пренасяне на отпадъците на далечни разстояния;
  • Разделно събиране на специфични отпадъци като отработени масла, батерии и акумулатори, излезли от употреба МПС, електрическо и електронно оборудване, утайки от ПСОВ и биоразградими отпадъци, отпъдъци от строителна дейност;
  • Компостиране и сепариране на рециклируеми отпадъци на депото
  • Екологосъобразно депониране с възможност за оползотворяване на биогаза.

Общата стойност на проекта е 4 3231 121,10 лв. и трябва да бъде пуснат в експлоатация най-късно пролетта на 2015г.