Конфликтът Сталин-Тито е щял да доведе до ядрен апокалипсис

Свят

21-08-2013, 16:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това сочат разсекретени документи

Личният конфликт между Сталин и югославския диктатор Йосип Броз Тито за малко да прерасне в Трета световна война. Това се казва в разсекретени неотдавна документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ, които бяха публикувани от сръбските медии, пише БГНЕС.

В един от аналитичните материали се казва, че съветският лидер е бил готов на "всяка цена да унищожи Тито и неговия марионетъчен комунистически режим". Югославският диктатор е дразнел Сталин със своята самостоятелност, а последната капка преляла чашата на търпението е било неговото решение да изпрати 10 хиляди доброволци за Гърция в помощ на местните комунисти, които са водили по това време тежка Гражданска война. И това въпреки протестите на СССР. След това съветската пропаганда започва мащабна кампания срещу Йосип Броз Тито, обявявайки го за американски и британски шпионин.

В документа подробно е описана пропагандната война между СССР и Югославия, и се твърде, че в крайна сметка Сталин даже е разглеждал възможността за интервенция в СФРЮ, защото опитите да се отстрани безшумно Тито са се провалили. Затова говорят много източници, споменати в документа. Сред тях е и унгарският беглец генерал Бела Кирал. Според него е съществувал план, според който Унгарската народна армия е трябвало да пробие югославската отбрана в автономията Войводина и да открие пътя на съветските войски към Белград.

След това конфликтът привлича вниманието на Запада, разглеждащ Белград като стратегически съюзник и бъдещ член на НАТО. Според оценките на ЦРУ за 1950 югославската армия е можела да отрази нападението на Румъния, Унгария и България, но би паднала под ударите на шест съветски дивизии в състава на техните въоръжени сили. От това е направен извода, че югославският отпор на СССР зависи от бързината на западната военна помощ. В тази връзка САЩ са разработили съответната схема. До средата на 50-те години на ХХ век американската помощ за Югославия е достигнала 500 милиона долара. Заплахата от съветско нападение през 1951 се е разглеждала като "изключително вероятна". Във Вашингтон и Лондон са се водили разговори, че това може да се превърне в началото на нова глобална война. САЩ са били готови да използват ядрено оръжие за отбраната на Югославия, което на свой ред е щяло да доведе до ответен удар от страна на СССР. Над света е надвиснала опасността от ядрен апокалипсис.

Но съветското нападение над Югославия така и не се е състояло. Избухнала е Корейската война и според генерал Кирал нейният неочакван ход е принудил Москва да промени своите намерение. В резултат плановете за нахлуване са били отложени, а след това и забравени.