От Варна до Балчик и обратно

Спорт

22-08-2013, 11:11

Снимка:

Организаторите

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

През уикенда двама пилоти от Сливен ще мерят сили с участници от Варна, Каварна и Добрич

ТРЕТИЯТ старт от класик-рали шампионата-Варненски автомобилен събор ще бъде даден тази събота и неделя в центъра на морската ни столица.
9-тото Класик ралито е с коефициент 3 е организирано от Нептун Моторспорт със съдействието на Авто-мото ретро клуб (Варна) и автомобилния спортен клуб СБА – Варна. До този момент подадените заявки са 17, съобщават организаторите, но до старта в събота се очаква техният брой да се увеличи. Варненските пилоти са 10, с по два автомобила ще бъдат представени Сливен, Каварна и Добрич (единият от тях е и най-старата машина в колоната– Трабант 600 от 1962 г. на Кольо Тончев от Добрич) и една кола от Лозница.
Маршрутът е с дължина 135км.,съдържа 7–часови контроли, 4 етапа – точна езда и 2 етапа слалом. Класирането ще е на базата на постигнатите резултати от часовите контроли и етапите за точна езда. Първият от това класиране ще бъде обявен за победител в ралито. Освен в генерално класиране, ще се извърши класиране и по класове според годината на производство на автомобилите:
Янгтаймери;
до 1983 г.;
до 1970 г.;
до 1960 г.
Отделно класиране ще има и от етапите за „Слалом", което ще е общо за всички. Любопитен факт е, че на първия Варненски рали събор през 1938г. победител е Димитър Соколов с BMW 319, а втори е варненецът - Атанас Илчев с автомобил "Интернационал".Днешният вариант на ретро ралито почти се доближава до първоначалния от 1938 г. и 1939 г., когато БАТУК (Български автомобилен туринг клуб) организира последователно две ралита Варненски автомобилен събор. Те са устроени по подобие на лъчевия принцип рали Монте Карло, като стартовете са в София, Пловдив, Плевен и Русе, като колоните се концентрират на финал във Варна. По тогавашната терминология ралитата, стартиращи на лъчевия принцип са се наричали събори така, че преведено по съвременната терминология би трябвало да се нарича
"Варненско рали"- информира организаторът на събора-Орлин Пенев. В двете си първи години надпреварата се е провеждала през август около датата на "Свето Успение Богородично" - празникът на града,а сега организатори и любители на ретро автомобилите също се опитват да се придържат към оригиналните дати, но тази година са избрали края на август- 24 и 25.
Регламентът на ралито е съставен съобразно правилниците на FIA и FIVA за Historic rigulariti rallyes.
ПРОГРАМА
24.08.2013г. – І-ви етап Община Варна
9.00 – Техническа конференция;
9.45 – Технически преглед на автомобилите;
10.30 – Обявяване на окончателен стартов списък;
10.45 – Официално откриване на ралито;
11.01 – Старт на първия автомобил;
13.00 – Неутрализация;
16.00-20.00 – етапи около град Балчик;
25.08.2013г. – ІІ етап
9.31 – Старт на първия автомобил;
13.30 – Финал на първия автомобил;
15.00 – Обявяване на окончателните резултати;
15.15 – Награждаване

Дали сливенският пилот Петър Георгиев ще удържи лидерската си позиция от миналата година в слалома и кой ще грабне наградите в генералното класиране, предстои да разберем.