Тодор Неделев във филма "Момчето си отива"

Спорт

22-08-2013, 14:30

Снимка:

Официален сайт на Ботев

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Колкото и да е тъжно, раздялата между Тошко и Ботев е належаща

 

Тодор Неделев и Ботев са пред раздяла. Колкото и да не им се иска нито на "жълто-черните", нито на бултрасите, беше ясно, че един ден това ще се случи. Пътят на Тошко е само нагоре, а на Колежа му дадоха начален тласък. Тъжно, но момчето Тошко си отива. Към Острова.

Безспорно Неделев е един от най-големите таланти на родния футбол. Затова и на стадиона до Бирената го пазят като диамант. Младите и добри родни състезатели скоро ще влязат в червена книга като изчезващ вид. И види ли се такъв, веднага се "слага в клетка". Само на 20 години, Тошко е звездата на Ботев Пд. Блясъкът на диаманта Неделев събра погледите на много чуждестранни тимове. То не беше Галатасарай, пък след тях го поиска цялата Турска лига. Огледаха се в него тимове от Западна Европа – немски, швейцарски, а накрая и английски. Лийдс дойде на крака за момчето, но елитният Тотнъм в последния момент удари по масата и вероятно Неделев ще се озове на "Уайт Харт Лейн".

Ботев намери своя нов герой на Лаута на 4 ноември 2012 г., в дербито на Пловдив. Сякаш в онзи ден блесна с пълна сила талантът на Тодор Неделев. В 22-ата минута момчето с №8 на гърба се разписа с превъзходен удар, а след това вкара и втория си гол. Точно тогава на Колежа разбраха какъв диамант наистина имат в състава си. Сега почти година по-късно същият този Тодор Неделев не се е променил от първото си голямо дерби. Тошко просто се наслаждава на футбола, защото го има в кръвта си.

Без съмнение най-щастливото българско село в последно време е Белозем. Точно там е роден Тодор Неделев, а пътят му във футбола започва още от поляните около къщата му.

Сблъсъкът с играта обаче не е никак случаен, тъй като дядо му Тодор и вуйчо му Димитър са бивши футболисти. Бащата на таланта Любчо също е бивш спортист. Първоначално Тодор тренира в частната школа Ботев 2002. Отказва да отиде в оригиналния отбор заради неразбориите около първия състав и проблемите със собственика на Канарчетата по това време - Димитър Христолов. В частния тим Неделев бързо се превръща в звезда, а всички в Пловдив вече говорят за таланта. През 2010 г. Ботев 2002 се слива с школата на Ботев Пд и по този начин Неделев получава шанс да се състезава на по-високо ниво. Жълто-черните са поканени в елитната юношеска група и благодарение на техничаря от Белозем стигат до 3-ото място в крайното класиране на много малка разлика от втория. Първата му голяма награда е от международния турнир в гр. Раковски. Именно тогава талантът на Тошко е забелязан за първи път от чуждестранен клуб. Там присъстват скаути на италианския Месина, който по това време се подвизава в Серия А. Неделев забива хеттрик в рамките на 15 минути на единия от отборите от Малта, участващи в надпреварата. Месец по-късно шефът на ДЮШ на Месина Роберто Лучини стартира разговори за привличането му. Заминаването му за Апенините пропада, тъй като италианците мислят, че е с две години по-голям. През 2009 г. грабва окото на скаут на друг италиански отбор - Бреша. Така едва на 16 г. заминава на десетдневни проби на Апенините. В Бреша са впечатлени от него, а Неделев е засипан с похвали от всички. Още в първия му мач шефът на академията започва да вика: "Пирло, Пирло", тъй като смятал, че притежава типичния стил на звездата на Италия. По-късно Бреша го одобрява, но тъй като не може да подпише професионален договор с тима, родителите му решават да го върнат в България. Самият футболист се опитва да копира и кумирите си. Любимият му играч е бразилецът Кака, но признава, че се възхищава и на две от легендите на Ботев Пд - Петър Зехтински и Костадин Видолов. Точно от последния наследи и фланелката с №8 на стадион "Христо Ботев". С изявите си пък показва, че я заслужава напълно.

Разговорите с Тотнъм изглеждат в напреднала фаза, но на големите тимове всеки ден им се предлагат купища играчи. Не трябва да е болка за умиране, ако нещата между Неделев и Шпорите се разсъхнат. Едно е ясно, ако не е Тотнъм, ще е друг, а защо не и по-голям от лондонския тим. Колкото и да е тъжно, за Тошко е належащо да се махне от България и да влезе в главната роля на римейка на черно-бялата класика "Момчето си отива".

Източник: 7 дни спорт/ Sportline.bg