Евакуираха нелегален къмпинг на Иракли заради пожар

Имаше реална опасност огнената стихия да вземе много жертви от туристите, почиващи на палатки, разказаха очевидци

Спешна евакуация се е наложила в къмпинг в гористата местност на границата с неохраняемия плаж "Иракли" заради огромен пожар. Огнената стихия лумнала около 11 часа днес в парцелите с бадемови насаждения, които се намират южно от река Вая.

"В района на огнището има разположени стотици палатки и са обособени нерегламентирани къмпинги. По всяка вероятност някой от летовниците е оставил незагасено огнище, което е подпалило насажденията. Подадохме сигнал на 112 и започнахме да гасим с подръчни средства пламъците. В същото време започнахме спешна евакуация на палаткуващите от подпалените масиви, като първи от огнения капан бяха измъкнати жените и децата. Имаше реална опасност огнената стихия да вземе много жертви от туристите, почиващи на палатки", разказаха от фирмата, която стопанисва съседния охраняем плаж.

В операцията по гасенето са се включили и много доброволци от почиващите в района туристи. На място пристигнала една пожарна и една водоноска, които заедно с доброволците, загасили огъня за около 1 час.

"Работник с трактор на местен арендатор, който работеше в района оказа огромна помощ. Той локализира чрез дълбоко разораване от всички страни пожара, като го обгради с широки бразди, което спря разпространението на огъня навътре в гората и спаси защитената местност Иракли от пълно унищожение. Опожарени са повече 150 дка. Призоваваме почиващите туристи в района да бъдат по-внимателни и да спазват правилата за противопожарна безопасност", допълниха от фирмата-концесионер и изказаха благодарност към всички, които са помогнали за потушаването на огъня.