Делфинът за рибаря е вълк

Мисия Бургас

23-08-2013, 06:10

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

38 мъртви делфина тази година по Южното Черноморие

От началото на годината са намерени 38 мъртви екземпляра от красивия бозайник

Кой изтрепва делфините в българското море, убийци ли са рибарите, или смъртността сред красивите бозайници е естествена? Този спор се води от години и се ожесточава всяко лято, когато природозащитници започнат да пускат снимки на поредната мъртва риба. Досега не е уличен никой, но това не спира взаимните обвинения, пише в. "Труд".

Обичайните заподозрени

"Делфините крадат радостта ни - паламуда! Той вече се появи. Хващаме на ден по 7-8 кг. Но делфините пак се месят. Гонят рибата към брега и я ядат. Когато започне урожаят с мрежите, ги разкъсват. Всяка година се повтаря едно и също", разказа рибарят Георги Пейчев от Царево. "Делфините са достатъчно много и ни пречат да риболовуваме", отсича и негов колега.

Красивите бозайници, които са радост и атракция за туристите, толкова много дразнят рибарите, че те ги наричат "вълци", "чорбаджии на морето" и даже "нагли чудовища". И всичко това, защото се заплитат в мрежите, пробиват ги и рибата "изтича".

"От 1965 г. е забранено делфините да се избиват и популацията им расте. Те са хищници. Като вълка в гората. В морето ядат рибата. Късат мрежите ни. А една мрежа струва от 200 до 2000 лева. Но никой не го е грижа за нас", продължават с оплакванията си морските вълци. Някои от тях на маса дори стигат до крайности: "Да грабнем пушки и да ги избием!" 

Заради тези приказки рибарите са обичайните заподозрени за мъртвите бозайници, които морето изхвърля. Но досега никой не е заловен на местопрестъплението. От тази година са въведени и огромни глоби за нараняване на животните и риболовците признават, че са стреснати.

 "Ние не сме като откритите океани и морета. Тук, в Черно море, делфините нямат естествени врагове като акулите и косатките. Няма кой да ги изтребва. Затова се нароиха толкова много. А смятайте - една афала тежи 200 кила и колко много риба трябва, за да се засити", не спират да злословят хората с лодките.

Официалната екология

"Морето е изхвърлило 38 мъртви делфина от януари до сега. В нито един от случаите няма данни за убийство", заяви Таня Манолова, експерт от екоинспекцията в Бургас. За сравнение през цялата 2012 г. изхвърлените бозайници са били 74. Най-много са инцидентите през лятото.

И миналия, и този сезон туристи сигнализират, че са се натъкнали на ужасяваща гледка. Делфините обикновено са без перка или опашка, което говори, че са се заплели в рибарски мрежи, каза Манолова.

Последният случай е отпреди броени дни. Летовници от къмпинг "Градина" сигнализираха за мъртъв делфин. Два дни по-късно се разпространиха разкази на туристи как няколко души мъкнели пробитото тяло на бозайника по пясъка и дори го влачили с кола. Проверка на екоинспекцията обаче установила, че става въпрос за силно разложен труп. Мъже го изнесли извън плажа, за да не плаши туристите, твърди Манолова.

От екоинспекцията обясняват, че делфините умират и от старост. Преди няколко години дори бе направена ексхумация и аутопсия на бозайник, за да се установи дали е бил застрелян във водата. Резултатите бяха мъгляви - възможно е да е бил убит, но няма доказателства.

Често са по-умни от хората

"В морето е естествено да има хищници. Рибарите считат, че рибата е само тяхна, но това не е така. Няма как да няма конкуренция между хищниците, които се хранят с риба, и хората, които ловят за прехрана. Наясно сме с този конфликт. Трудно може да се определи някакво работещо решение", коментира екологът от "Зелени Балкани" Димитър Попов. 

Основното обвинение срещу бозайниците е, че атакуват даляните, където има фиксирани мрежи. Делфините са интелигентни и когато намерят лесна плячка, бързо се научават да се хранят там. В световен мащаб има акустични устройства, които работят с ултразвук и прогонват делфините от мрежите, но този метод няма дългосрочен ефект, разказа екологът. Става дума за т. нар. пингери. През първите седмици или месеци има ефект, но много бързо бозайниците установяват, че този сигнал всъщност издава лесна плячка. Това е така, защото делфините често са по-умни от хората, шегуват се природозащитниците.

Възможни решения

Според Попов вариантите за край на войната между рибарите и делфините са два. Първият е да се направи застраховка срещу делфини. "Подобна схема се използваше срещу вълци и мечки за опазване на домашните животни. Колегите ми разработиха схема, при която стопаните да се застраховат срещу хищниците, но да спазват определени условия. Нощем например бе задължително домашните животни да се прибират на закрито. Подобни застраховки могат да се предложат и на рибарите, но цената ще е висока, защото рискът е голям", разсъждава екологът.

 Другият вариант е, ако се докажат големи щети, рибарите да искат компенсация от държавата или ЕС.

"Защо рибарите не се оплакват от популацията на паламуд например? Той също яде по-малката риба. Нима испанските рибари получават компенсации за това, че срещат косатки? Желанието да се контролира популацията на делфините граничи с безумието. Самият риск да излезеш в открито море предполага среща не само с хищници, но и с бури и всякакви други опасности", контрират обаче колеги на Попов.

 В крайна сметка дали застраховки, компенсации или човешка съвест могат да заровят томахавките е въпрос на преговори, търпение и... слука.