На Перперикон цепели парата на три

Животът

23-08-2013, 07:17

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Разполовените монети свидетели на древната инфлация

Трети месец продължават археологическите проучвания на древния скален комплекс Перперикон. И това лято не липсват находки. Преди дни екипът на проф. Николай Овчаров попада на бронзов пръстен с кръстовидна украса с позлатена апликация и част от оловен кръст. Много интересни са и намерените 28 бронзови монети в района на северния склон на Акропола.

Става въпрос за малко съкровище от средата на 13 век. Според доц. Константин Дочев бронзовите монети имат изключително важна историческа стойност. Само една е запазена цяла, тя е сечена по времето на император Теодор Втори Ласкарис 1248-1250 г., всички останали са орязани по особен начин - буквално са цепени на две-три парчета. Според специалистите това е доказателство за инфлация през Средновековието, която засяга и българската държава.

Това е времето на първата половина на 13 в. при наследниците на Иван Асен Втори, когато стопанската дейност е в тежка криза. Орязването на монетите и намаляването на теглото им става държавен процес. Ако преди това 200 цели монети дават една златна перпера, в края на инфлацията към 1250 година, вече 2500 монети отговарят на една перпера, уточняват учените. Известно е, че след смъртта на цар Иван Асен II наследниците му губят Родопите и те отиват в ръцете на византийците. Едва Константин Асен Тих прави голям поход и превзема всички крепости в планината, допълват експертите.

Другата важна находка от последните дни, на която попадат археолозите на Перперикон, е олтар с диаметър два метра от 15-14 в. пр.Хр. от къснобронзовата епоха с богата керамика и с врязани изображения на слънца. Сред артефактите е и брадва от полускъпоценен камък яспис. Всичко това дава възможност за точна датировка.

Олтарът е синхронен с олтарите на Татул. А 15 век пр. Хр. е времето на култовия възход на светилището. Заедно с най-ранния датиран олтар от 9-8 в. пр. Хр., открит миналата година на Перперикон, и цялата система от скални олтари, се затвърждава хипотезата за съществуването на голям култов комплекс от 12 кв. км и обща цивилизация в тази част на Родопите, подчерта проф. Овчаров.

В северния сектор на Акропола археолозите попаднаха и на 12 големи обществени сгради на два-три етажа от римския период, най-големите са с дължина до 25-30 метра. Тези монолитни сгради и улици са важни, защото досега се смяташе, че те не са били строени в планината, а единствено в равнините, посочва проф. Николай Овчаров.

Заедно с археологическите проучванията на Скалния град на траките от началото на август започна и реализирането на проекта "Перперикон - дом на богове и хора" за близо 4 млн. лв. Обновеният древен град ще бъде готов за посетители следващата година. Възстановяването има за цел Перперикон да придобие по-автентичен вид, предава Блиц.