Пловдивски огнеборци гасят на границата с Турция

Животът

23-08-2013, 08:48

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

15 000 дка гори и треви горят край браздата

Пожар край българо - турската граница е обхванал 15 000 дка площ. Пламъците бушуват сред гори, сухи треви и лесонепригодни площи. Това съобщи временно изпълняващият длъжността областен управител на Хасково Кадир Исов, цитиран от БТА.

Огнената стихия е тръгнала вчера след обяд от село Студена и е изминала няколко километра до село Равна гора. От там пламъците са обхванали и землищата на селата Мустрак, Сладун и Михалич.

Реална опасност има само за живеещите в село Равна гора. Ако огънят влезе в населеното място, може да стане опасно и за жителите на Мустрак, коментираха от Областната противопожарна служба.

Засега няма да се предприема евакуация на населението. Четири противопожарни екипа са на място в Равна гора, за да противодействат на огнената стихия. Целият наличен състав на Хасковската пожарна е съсредоточен на мястото на инцидента. Пет екипа огнеборци от Пловдив, Сливен, Ямбол, Кърджали и Смолян също се борят с огъня. На място са и доброволци.

Теренът е изключително труден за гасене, тъй като е пресечен. Вятърът допълнително усложнява обстановката. Затова и хеликоптер от авиобаза Крумово участва в гасенето на огъня. Очаква се помощ от военните и Гранична полиция. Според местните хора най-вероятно пожарът е причинен от човешка небрежност, предава Днес.бг