Продължава отливът на западноевропейски туристи от България

Животът

23-08-2013, 11:59

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Летният сезон се "скъсява"

Трета година се задълбочава отливът на туристи от Германия, Великобритания и Скандинавските страни от българското черноморие. В същото време групата на гостите от Русия продължава да нараства, съобщава "Капитал daily".
През 2011 г. за първи път руските туристи станаха най-голямата група от около 600 хил. като изпревариха тези от Германия.  От 2003 г. насам германските посетители са около 500-550 хил.
Представителите на туристическия бранш не са единодушни в оценката си дали има траен отлив на западноевропейски туристи от българското черноморие или броят им се запазва относително постоянен.
Най-силната година за британските туристи е 2006 г., когато броят им достига 350 хил. След последвалия отлив те са традиционно около 300 хил. Най-голям спад се отчита при скандинавските туристи, където за няколко години спадът достига до 50 на сто.

"Общото усещане е, че има намаление", казва председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му в момента се правят анализи, за да се види "къде се къса нишката" и какво може да се направи на тези пазари. Това мнение се споделя и от доста хотелиери на Черноморието, според които има видим спад през последните години на туристите от Западна Европа. Според председателя на Бургаската туристическа камара Иван Иванов в последните две-три години има отлив на западноевропейски туристи, който се и задълбочава.
Не съвсем на това мнение е например представителят на TUI за България Валентин Йосифов. Той твърди, че през последните десетина години броят на германските туристи е относително еднакъв като число - 500-550 хил. "Това са ни възможностите, на практика не можем да доведем повече туристи сега", коментира Йосифов.
Намалението или запазването на един относително еднакъв брой туристи от Западна Европа води до сериозни притеснения в туристическия бранш. Причината е, че тези пазари са традиционни за страната.
Още през 2011 г. проучване, поръчано от икономическото министерство, показа, че българските курорти започват да губят основното си конкурентно предимство - ниските цени. Резултатът от изследването беше, че специално в Германия за лидер по конкурентни цени вече се смята Турция, а не България.
Представители на бранша отново лансират тезата, че летният сезон се "скъсява" и ранните туристи не идват вече през април и май, а едва през юни.