Пловдивчани оставят колите за един ден

Мисия Пловдив

23-08-2013, 12:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кампанията част от европейската седмица на мобилността

За поредна година Община Пловдив заяви участието си в Европейската седмица на мобилността (ЕСМ). Кампанията се провежда от 16 до 22 септември всяка година и окуражава европейските градове да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт. Всички граждани се приканват да намерят алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден. Логото на тазгодишната седмица на мобилността „Чист Въздух - Ти си на ход!“ се обръща към гражданите и мотивацията им да опазват въздуха чист чрез техния избор за превоз.

Община Пловдив  чрез дейностите за честването на Европейската седмица на мобилността 2013г., освен популяризиране на алтернативната мобилност цели и даде пример на младото поколение за тяхното поведение при придвижването им.

Отделните райони предвиждат пъстра програма в различните дни от седмицата с участници от всяка възраст. Планирани са открити уроци по безопасност, фотоконкурс, велосипедни състезания и изложения, маратон и рисунка на асфалт за най-малките.

Окончателна програма на всички райони ще бъде оповестена седмица преди старта на кампанията. Кулминацията на Седмицата на мобилността тази година в гр. Пловдив, е събитието „В града без кола!“. Всички административни райони на територията на Община Пловдив ще определят по една или няколко улични зони, ограничени за движение на моторни превозни средства, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт на 21.09.(събота).