За първи път ВиК Добрич започна да прилага оздравителни мерки при Радослав Русев

Мисия Добрич

23-08-2013, 13:58

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Бившият шеф на ВиК настоява да получи информация за причините, паради които е освободен от поста

Доскорошният управител на ВиК-Добрич Радослав Русев изпрати отворено писмо до МРРБ с равносметка за свършената работа по време на неговото управление и план за оздравяване на дружеството. В писмото, адресирано до министър Десислава Терзиева, Русев настоява да получи информация за причините, паради които е освободен от поста.
Към писмото е приложена средносрочна стабилизационна програма за ВиК Добрич, която по думите на Русев е първата и единствена подробна програма от конкретни мерки, които ще доведат дружество до нормално опериране след период от още две години. Мерките са групирани в пет пакета и предвиждат намаляване на физическите загуби на вода с поредица от малки проекти, с което ще се постигне нетен ефект от около 6 000 000 м3 на година, както и постигане на 95% събираемост.
Сред заложените мерки за оздравяване на ВиК-Добрич са намаляване на годишното потребление на електрическа енергия с около 5 ГВч и излизане на свободния пазар, както и оптимизиране на дълга и финансовите разходи – от 1.9 милиона лева на година до около 1 милион.

„Огромната ми молба е тези анализи, планове и предложения да бъдат разгледани не само от колегите във ВиК -Добрич, но и от управляваното от Вас Министерство на регионалното развитие. ВиК Добрич има нужда както от контрол, така и от подкрепа в изпълнението на оздравителната си програма. Ще се радвам на дългосрочна приемственост, която само МРР може да осигури”, пише Русев.

„С моя наследник организирахме колегиално предаване на работата и като цяло съм оптимист, че работата продължава и той е мотивиран да продължи започнати инициативи и да стартира нови. Проблемът е малко по-дълбок. През последните около 2 месеца, т.е. периода след парламентарните избори, всички колеги, клиенти и търговски партньори на ВиК Добрич бяха изцяло убедени, че е въпрос на дни дружеството да получи своя нов управител. Това не е нормална ситуация. Ефектът върху качеството (и количеството) на свършената работа е силно негативен, на всички фронтове се чувства нестабилност и непредсказуемост. Убеден съм, че малко по-голяма предвидимост и последователност биха дала огромни ползи за държавната част от ВиК сектора”, продължава Русев.

„Не съм симпатизант на предишната управляваща партия, но съм благодарен за институционалната подкрепа на МРРБ на най-високо ниво, която несъмнено ми помогна в тази задача. Първоначалната идея беше за период от около половин година да стартираме оздравителна програма. В края на този период, обаче, предложих на ръководството на министерството (в рамките на служебния кабинет) да продължа с изпълнението на мерките поне до края на 2013 г, като получих одобрение. Това решение беше в сила до началото на месец август, когато получих (в телефонно обаждане) информация, че договорът ми за управление се прекратява.

„Причината да искам това не е професионална суета. По-голямото ми дете е 4-годишна  дъщеря, която тепърва учи как е устроено обществото, държавата, институциите. Тя ще бъде гражданин на България и поне в детската й възраст заедно със съпругата ми ще направим всичко възможно това дете да има критично, но уважително, отношение към институциите. На въпроса „тати защо вече не ходи на работа в Добрич“, тя трудно ще приеме отговор „Мина, има смяна на правителството и всички като мен ги сменят“. Дори конюнктурно коректен, този отговор не е в полза на никой. За мое съжаление аз нямам друг, просто не получих такъв. Ще се радвам да го имам, макар и със закъснение”, допълва Радослав Русев.
В отвореното писмо Русев настоява да научи аргументите, с които е бил освободен от поста и оценка за работата си като управител на ВиК-Добрич.