Ансамбъл "Родопа" на ръба на оцеляването

Животът

24-08-2013, 11:45

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трупата пред фалит, кмет и губернатор си прехвърлят топката

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ отново е пред закриване заради липса на финансиране. Бъдещата издръжка на трупата с над половинвековна история вкара в спор местна и държавна власт.

Според кмета Николай Мелемов ръководството на общината няма вина. Той съобщи, че всеки месец за ансамбъла се привеждат по 17 хиляди лева, а за година и 10 месеца реално от държавата са дошли 72 хиляди лева. По думите му издръжката на ансамбъла за година и половина е над половин милион лева.

Цитираните от кмета числа предизвикаха острата реакция на областния управител Димитър Кръстанов. Той е категоричен, че не може общината да е осигурила 99 % от издръжката на ансамбъла и обвини администрацията, че не си знаят сметките. Кръстанов припомни, че до 2012 година формацията е издържана с 240 хиляди лева годишно и попита за какви 500 хиляди лева става въпрос. При издръжката на ансамбъл „Родопа” има "бюджетна каша” – заяви областният управител, като припомни, че държавата всеки месец превежда пари на общината за ансамбъла.

Трябва да продължим експертния диалог на равнище пълна отговорност за това кой какво говори и какво получава – категоричен е Димитър Кръстанов. Той настоя кметът Николай Мелемов да потърси отговорност от своите служители, които не знаят какво идва в общината и как се разпределя. Кметът на общината Николай Мелемов смята да обяви нов конкурс за директор на ансамбъла заради липсата на изяви и съответно приходи, предава Радио Пловдив.