Как да готвим със сайтан

Той е добра алтернатива на базираните на соя заместители на месото, като тофу

Сайтан представлява продукт, направен пшеничен протеин. От тестото, направено от пшенично брашно ивода, се отмива нишестето, оставяйки само протеинът. Протеинът се нарича още глутен. По този начин той свободно може да се приготвя и обработва по различни начини.

Сайтанът е добра алтернатива на базираните на соя заместители на месото, като тофу. Все още недостатъчно известен у нас сайтан се използва вместо месо от години в азиатската, вегетарианската, будистката и макробиотична кухня, пише gotvach.bg

Пшеничният протеин е най-популярен в Китай. Счита се, че именно там е добит за първи път. Често срещан е в Азия, в ресторанти, сервиращи основно на будистки клиенти, които не консумират месо и които въпреки всичко обичат да ядат безмесни версии на месни ястия. На запад готовият пшеничен протеин Сайтан може да се намери в азиатските пазари и в магазини за здравословни храни.

Сайтан е предварително маринован в Тамари (соев сос). Той представлява продукт, готов за консумация, например за сандвич и за яхния. Подходящ е като заместител във всяка една месна рецепта.

Със сайтан могат да се направят шишчета със зеленчуци и да се изпекат, може да се изпече във фурнас картофи или да се запържи в тигана самостоятелно, поръсен с чесън на прах.

С него може да се направи вегетарианска мусака. Нужно е само да се постави накрая - той няма нужда от дълга топлинна обработка, както месото.

Тук ще ви предложим една много интересна рецепта със Сайтан и с лек полъх от азиатската кулинария:

Вегетарианска тика масала със сайтан

Необходими продукти:

За маринатата: 1 ч.ч. обикновено (соево) кисело мляко, 2 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. смлян червен пипер, 2 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1 ч.л. канела, щипка сол, 1 ч.л. джинджифил, счукан, 2 опаковки по 250 г сайтан

За соса: 1 с.л. соево масло, 2 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. гарам масала (комбинация от подправки, емблематичната подправка на индийската кухня), щипка сол, 250 г консерва доматен сос, 1 ч.ч. соева сметана, 1/4 ч.ч. нарязан пресен кориандър

Начин на приготвяне:

Маринатата: Киселото мляко, лимоновият сок, кимионът, червеният пипер, черният пипер, канелата, солта и джинджифилът се смесват в купа. Добавя се сайтанът и се маринова за 1 час в хладилника.

Соса: Маслото се разтапя в голям и дълбок тиган на среден огън. Прибавят се кориандърът, кимионът, червеният пипер, гарам масалата и солта. Слага се и доматеният сос и се оставя 15 мин да покъкри. След това слагате сметаната и оставяте на котлона, докато сосът се сгъсти - около 5 мин.

През това време загрейте грила и изпечете сайтана до готовност - около 8 мин. Свалете готовия продукт от грила и прибавете в соса. Оставете 5 мин да покъкри.

Ястието се поднася поръсено с нарязан кориандър.

Хората, имащи непоносимост към глутен, в никакъв случай не трябва да употребяват сайтан.