BG all inclusive - новата измама по морето

Най-доброто от печата

25-08-2013, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Плащаме минералната вода, в цената била включена само чешмяната

 
Къщата за гости е хотел, снек бара - ресторант
Хотелиери често заблуждават туристите по морето, като представят семейния хотел 3 звезди за хотел 3 звезди, а снек бара за ресторант. Това също било нарушение на закона, тъй като те трябвало точно да обявят вида и категорията на туристическия си обект. В противен случай въвеждали в заблуждение туриста, обясниха за „Монитор” от Комисията за защита на потребителите. Хотелиерите правели тази врътка, за да могат да си спестят средства по покриването на някои от изискванията. Подобни нарушения се срещали най-вече по Южното Черноморие.
 
Цакат ни с менюта без цени и грамаж
Някои от ресторантьорите по родното Черноморие подобно на хотелиерите също не се свенили да мамят туристите. В не малко заведения инспекторите засичали менюта без цени и грамаж. Така сервитьорът можел на око да прецени колко да вземе на клиента според това колко платежоспособен изглежда. Нищо неподозиращият гост широко отваря очи, едва когато им представят сметката.

 

Чест трик било и в менюто да се поставя подвеждаща снимка на ястието. Ако видите няколко апетитни рибки за 4,60 лв. или пълнени чушки по 3,80, внимателният прочит ще покаже, че става въпрос само за една бройка. Редовен номер на капанчетата е и намаленият грамаж.

 

Друг обичаен трик е евтините ястия винаги да са свършили и туристите трябва да поръчват от основното меню, където гозбите са 2-3 пъти по-скъпи.

 

Успешно се прилага и номерът с надписване на сметката. Ако не си носите калкулатор, ще платите двойно повече. Ако пък клиентът поиска ревизия на сумата, сервитьорът без капка срам обяснява, че е объркал сметките със съседна маса. Номерът с размазани цифри в менюто е класика в жанра. Цените са написани с флумастер върху гланцирана хартия, което лесно замъглява написаното. Така на финала ще разберете, че порцията калмари, която сте поръчали за 9,50, струва 19,50 лв. Картофите от 7,80 пък всъщност са по 12,80 лева.