Драконовски мерки за пияните шофьори!

Всеки, спипан в нетрезво състояние шофьор, да бъде свалян от колата веднага, а тя да се съхранява на скъп паркинг за седмица за сметка на нарушителя.

 

Идеята за промени в закона за движение по пътищата се обсъжда в Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението.
"Шосетата ще станат много по-безопасни, ако се въведе наказателен паркинг за джигитите, а за всеки ден се плащат поне по 20 лева", съобщава пред "Телеграф" председателят на комисията Алекси Кесяков.
Предложението е дадено от любител шофьор. Той настоява, промяната да влезе в сила чрез e-mail, изпратен до комисията.
"Получихме много предложения, а някои от тях ще вземем насериозно и ще ги обсъдим. Когато изчистим всички детайли, текстът ще бъде внесен за разглеждане в парламента.", уточняват от комисията. Ако идеята бъде одобрена, промяната може да стане факт до края на тази година.
От КАТ пък настояват всеки пиян водач да отнася и допълнителна глоба: "За всеки негов спътник предлагаме на се налага санкция от 20 лева".
"Нещата обаче не са едностранни. Трябва и тези, които са се качили при фиркан или неправоспособен шофьор също да се наказват. Ще мислим върху това", допълва Алекси Кесяков.
Според любители-шофьори, санкцията трябва да е такава, че "водачът и неговото семейство да почувстват материално неблагоприятни последствия от постъпката му, а самият шофьор да разбере, че нарушението му ще натовари значително близките му.
Близки на загинали и пострадали от пияни шофьори настояват за нулева толерантност към нарушителите.