Къде се сбъдват желанията

Животът

25-08-2013, 11:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Църкви и манастири в България, известни с чудесата, които стават в тях

За чудодейната сила на много църкви и манастири у нас се носят легенди. Всички сме чували за криптата на Руската църква в София и чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир. Ето още няколко храма у нас, за които се смята, че лекуват болести и изпълняват желания.

Рибна църква, Асеновград

Наричат я "рибна", защото в аязмото й живеят риби. Иначе официалното име на църквата е "Света Богородица - Благовещение". Именно със странните обитатели във водата е свързана легендата за божия храм. Смята се, че рибите в аязмото изпълняват желания. Те се появяват и изчезват, като не е ясно от къде са се развъдили в извора. Не се знае и от къде идва водата в него, която никога не намалява и се счита за лековита. В историята рибата е символ на християнството. В зората на религията вярващите са я изобразявали на вратите си.

Обрадовски манастир "Свети Мина", София

Намира се в близост до столичния квартал "Бенковски". Според легендата чудодейната икона на "Свети Мина" не само изпълнява желания, но и лекува смъртоносни болести. Примерите са толкова много, че свещениците ги събират в специална книга. В миналото манастирът е бил част от голям комплекс – в околността е имало поне 40 параклиса, които са разрушени след османските нашествия.

"Свети Георги Победоносец", Горни Богров

В олтара на църквата има чудотворен камък, който расте с по 2 см на 10 години, разказва легендата. Вярва се, че той помага при болести и носи рожби на бездетните. Никой не знае как се е озовал камъкът в олтара, като един от най-често разказваните варианти е, че е донесен от Голгота още през 13 век. В момента той е висок повече от 2 м.

Манастир "Света Богородица", Арбанаси

В манастира до великотърновското село се пази икона на Богородица Троеручица. Смята се, че помага на болните и бездетните, а на храмовия празник на манастира – 15 август, пред нея се стичат хиляди хора. Легендата разказва, че иконата е скрита под земята по време на турските набези през Средновековието. Век по-късно овчарче дочува плач и я изравя с ръце. От тогава я наричат "плачеща".

"Свети Антоний Велики", Мелник

Храмът в най-малкия български град е по-известен като "църквата на чудесата". Според местните е достатъчно да преспиш само една нощ в обителта, за да си излекуван на другата сутрин. Местните свещеници разказват обаче, че за да се случи чудото, човек трябва да бъде завързан с тежки железни окови, да вярва силно и да е праведен. Друго чудо, за което никой няма обяснение, е защо целият иконостас в храма избледнява, с изключение на образа на Свети Антоний. В Европа има само две църкви, които носят името на светеца./ profit.bg