Новина, която може да върне вярата ви в хората

Животът

25-08-2013, 14:32

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Приятелството и емпатията са "хардуерно" вградени в човешкия мозък

Колко пъти сме чували различни варианти на израза "ти си част от мен" в песни, книги и филми? Метафората за сливането ни с любимите ни хора е част не само от популярната култура, но и от начина, по който мислим за себе си.

Сега имаме редкия шанс да научим какво смята науката по въпроса. Американски изследователи от Университета на Вирджиния обявиха, че са стигнали до един удивителен и много показателен извод - приятелството и емпатията са "хардуерно" вградени в човешкия мозък, съобщи sciencedaily.com.

Експериментите с доброволци са показали, че възприемаме заплахата срещу близки хора като заплаха срещу нас самите. Това на пръв поглед не звучи особено изненадващо. Трябва да имаме предвид обаче, че не става въпрос за съзнателно изявление, а за напълно подсъзнателно активиране на съответните мозъчни центрове, регистрирано чрез fMRI (функционален магнитен резонанс) сканиране. Това буквално означава, че в дълбоката си същност ние приемаме своите приятели и близки за част от самите себе си и реагираме по съответния начин, когато това разширено "аз" е застрашено по някакъв начин.

Това откритие показва забележителната способност на мозъка да моделира собствената същност според другите и за това, че близките ни хора стават част от нас самите. И това не е някаква поетична метафора, а нещо съвсем реално, обяснява ръководителят на проучването и професор по психология Университета на Вирджиния Джеймс Коан.

Дълбоката причина за всичко това е, че имаме нужда от близки хора "така, както едната тръка има нужда от другата, за да ръкопляска", обяснява изследователят./ obekti.bg