Потушиха пожара край Свиленград

Животът

26-08-2013, 06:52

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте какво споделиха героите, които пребориха стихията

Потушени са големите горски пожари край Свиленград и Ивайловград. Десетки декари гора са унищожени. Пожарникари, горски работници и доброволци не позволиха огънят да достигне до населени места.

Край Свиленград потушаването на пожара отне няколко денонощия. Предстои разследващите да влязат в изпепелените територии, за да търсят причините за бедствието. Предполага се, че пожарът е от небрежност, но доброволците от района, участвали в гасенето, допускат и умисъл във възникването на огъня, предава БНТ.

В близкото до пожара село Мустрак живеят най-младите хора в района. Оттук са и доброволците, които първи са влезли в огъня. Групата е гасила пламъците край местността Сладък бунар. Всички са от ловната дружинка и това е сборното им място. Качили се в гората, но не за слука, а за да видят какво е оставил огънят след себе си. Няма животни и лов няма да има, казват те и добавят, че гората е техният живот.

Живко Желев е бивш полицай, познава и района и хората тук. Твърди, че пожарът може и да е от небрежност, но има своите съмнения за умисъл. При доброволците е дошъл и бай Иван. Той е бивш горски, целият му живот е минал в гората, лично е залесил много от терените в района. На въпроса защо палят гората отговаря: "Защото има дървесина."

Доброволците казват, че за няколко години широколистната гора, дори и корковият дъб ще се възстановят и се надяват никой да не посяга на тях отново. Изгорелите иглолистни гори, обаче, ще бъдат изсечени и ще останат като лунен пейзаж дълго време.