Малката русалка в Копенхаген навърши един век

Туризъм

26-08-2013, 09:23

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Бронзовата статуя, кацнала на скала във водата в Копенхаген привлича десетки хиляди туристи в датската тсолица

Статуята Малката русалка в Копенхаген отпразнува 100-годишнината си с тържества за деца и възрастни, илюстриращи универсалният чар на трогателната приказка на Ханс Кристиян Андерсен, предаде АФП.

Кацнала на скала във водата близо до крепостта Кастелет в околностите на пристанището на града, малката бронзова статуя се превърна в датска икона редом с бирата Карлсберг, някога собственост на човека, финансирал създаването й. Днес милиони деца познават Малката русалка от филма на Дисни и рекламните продукти, свързани с него, но оригиналната история не завършва с щастлив край, както в анимацията.

В датската сага русалката спасява принца в морето и се влюбва, отказвайки се от водния си живот, за да бъде с него на сушата. Но, за да превърне рибената си опашка в крака, тя трябва да се откаже от гласа си и безмълвно наблюдава как принцът й се жени за друга. Потънала в скръб, тя се хвърля отново в океана и се превръща в пяна.

С уникалната си смесица от сатира, топлота и хумор, приказките на Андерсен променят из основи детската литература. "Андерсен е пионер в създаването на интерес към приказките, които преди това са образователни и моралистични", казва Пер-Олоф Матсон, преподавател във Факултета по литература и история на идеите в Стокхолмския университет.
Русалката продължава да привлича много туристи в датската столица. Изящната фигура със съкрушен поглед, открита преди един век на 23 август 1913 г., се превръща в символа на Копенхаген точно както Айфеловата кула в Париж и Биг Бен в Лондон.

Историята на статуята започва през 1909 г., когато пивоварът Карл Якобсен от Карлсберг вижда балерината Елън Прайс да изпълнява Малката русалка в Копенхагенския кралски театър. Якобсен, който бил страстен колекционер на картини, толкова се впечатлил от изпълнението, че поръчал на художника Едвард Ериксен да създаде статуя на русалката като подарък за града.

През 1964 г. главата на каменната русалка била открадната и трябвало да бъде направена нова. Тя загубила ръката си през 1984 г. и за втори път била обезглавена през 1998 г., но този път злосторниците изглежда се разкаяли и върнали откраднатото анонимно. Няколко пъти върху статията е изливана боя, бутана е във водата, а през 2004 г. дори и беше сложена бурка като протест срещу плановете за присъединяването на Турция към ЕС. През 2006 г. в ръката й беше поставен вибратор по повод Международния ден на жената.

Най-известната столетница в Дания видя света със собствените си очи през 2010 г., след като прекоси морета, за да бъде част от датския павилион на Световното изложение ЕКСПО в Шанхай. Докато статуята беше на път, китайският художник Ай Вейвей представи мултимедийна инсталация на обичайното й място в датската столица.

Тържествата по повод 100-годишнината на Малката русалка продължиха през целия ден на 23 август. Една от атракциите бяха 100 живи русалки, които плуваха във водата около скулптурата, образувайки с телата си числото сто.