Касапинът от Розино: Златка ме следеше

Животът

26-08-2013, 11:59

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Младежът имал страстна афера с 43-годишната майка

18-годишна присъда постанови Пловдивският окръжен съд на 27-годишния Златко Костов, който заколи 43-годишната Златка Дурчева в Розино през октомври миналата година. Магистратите постановиха убиецът да плати по 60 000 лева обезщетение на съпруга, сина и дъщерята на жертвата.

По време на процеса убиецът разкри детайли от интимната си връзка с жената. Той посочи, че Златка е настоявала да се виждат и е проваляла опитите му да си намери съпруга.

При старта на делото съпругът на убитата – Иван Дурчев, нейнят син и дъщеря – Радостин и Анелия представиха искове за по 100 000 лева обезщетение. В тяхна полза свидетелства съпругата на брата на жертвата – Иванка Димитрова от Карлово. Тя заяви, че смъртта на Златка е потресла нейните близки, те станали затворени и необщителни. Майката помагала на дъщеря си Анелия с нейния 4-годишен син преди трагедията да покоси задружното семейство.

Тъй като делото се гледа по кратката процедура не се наложи да бъдат представяни доказателствата, които бяха събрани в 3 хартиени чувала. В пледоарията си прокурор Делян Инчев посочи, че убийството е извършено с особена жестокост и мъки за самата жертва. Деянието ще остави траен отпечатък не само върху семейството, но в селото.

Костов е имал емоционална връзка със Златка, но я е приел за своя вещ. Това собственическо чувство го е заблудило, че може да се разпорежда с живота й. Той не е могъл да превъзмогне факта, че тя ще го напусне и затова започнал да я удря яростно. При някои от ударите острието е преминало през цялото тяло на жертвата. Освен това младежът притиснал лицето на жертвата в земята, като й причнил и задушаване, изтъкна обвинението. Инчев обаче посочи, че Костов е млад, има чисто минало и тежко болна майка, заради което не иска максимално наказание.

Адвокатът на почерненото семейство бе по-суров. Тя поиска доживотна присъда като изтъкна, че Златка е викала за помощ, но въпреки това младежът не я пуснал и не проявил милост. Целта му е била да я убие, не да я накаже. След това Костов опитал да прикрие наказанието. Съдействал на разследващите, но само за да получи по-малка присъда. През сълзи дъщерята Анелия, също призова магистратите за доживотен затвор, тъй като й е бил отнет много скъп човек.

Съвсем друга гледна точка представи защитата.

Адвокатът на убиеца, заяви, че клиентът му е избухнал и е бил афектиран в нощта на убийството. Костов, който имал завършено образование до 6 клас, бил личен асистент на тежко болната си майка. Той не бил женен и през пролетта на 2010 г. започнал любовна връзка с омъжената Златка. Тъй като тя била първата жена в живота му, той приел отношенията им много сериозно. В същото време имало съмения, че тя се вижда с други.

На моменти жената показвала пренебрежително отношение към неопитния си млад любовник. Тя е била водеща фигура във връзката, която е била публична тайна. Когато директо съобщила на любовника си, че той е нежелан, младежът не могъл да го превъзмогне и посегнал на жената, която до скоро боготворял. Като се има предвид ”демоничното” влияние на дамата и ниската култура на обвиняемия, тази развръзка не съвсем неочаквана, изтъкна защитата. Златко е млад и лесно ще бъде превъзпитан. Той не само признава вината си, но се и самообвинява за целия случай. Той страда от епилепсия и се грижи за майка си, която е на легло след инсулт, допълни адвокатът, който поиска минимално наказание.

Убиецът също получи думата. Пред магистратите Златко изтъкна, че е имал бурна връзка с жертвата си. Двамата се запознали на чешмата в селото. Там дамата му дала букет синчец и поискала телефона му. Той заявил, че тя е женена и това не е редно. Златка обаче му отвърнала, че го следи как расте от край време и не редно да се притеснява.

Така започнала аферата. Двамата се виждали редовно – по 2-3 пъти седмично. Жената дала на Златко пари назаем, за да си купи кола. Той се влюбил в нея, дори планирали да избягат заедно в Англия, където Дурчева имала сестра. Тя му давала ”дъх за живот”. В същото време обаче младежът искал да се ожени. Първо избрал мома от Шейново, но Златка й се обадила и развалила нещата, като казала, че е бременна от Костов. След това той се насочил към дългокоса девойка от Огняново. Костов предложил на любовницата си да се разделят с добро, но тя заплашила, че ще разкрие аферата пред мъжа си. Така започнали скандалите, довели до инцидента. Чувствам се виновен и се разкайвам, заяви още Златко, който изтъкна, че е направил 2 опита за самоубийство в ареста и затова още е в стационара.