Вадят мечки и маймуни от зоокъта, пазят ги от депресия

Мисия Пловдив

26-08-2013, 13:17

Снимка:

Интернет

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Няма да има аквариум в зоологическата градина

Вадят мечките и маймуните от зоологическата градина в Пловдив. Животните ще бъдат предпазени от стрес заради ремонта. Чувствителните видове ще бъдат гледани временно в Стара Загора.

До 38 дни пловдивската фирма "Грал дизайн" ще е готова с проекта за реконструкция и разширение на зоокъта. Големият ремонт най-вероятно ще се прави с общински пари, които ще бъдат планувани в бюджета за догодина, каза кметът Иван Тотев. Първият етап от проекта ще излезе около 1 милион и 200 хиляди лева.

Сегашната зоологическа градина ще бъде разширена почти двойно, на юг към улица "Ясна поляна", на север – до Гребния канал. Всички клетки на животните ще бъдат разширени.

Ще бъде изграден детски кът със забавления, маршрути и препятствия за малчугани. Там ще има и кафе за родителите. В проекта ще е включена и сграда със салон за прожекции с филми за животни. МОСВ ще трябва да одобри изготвената документация преди да започнат строителните дейности.

Аквариум в зоокъта няма да има, не можем да си го позволим, каза днес кметът. Проектантът ще даде предложения за нови животински видове. Икономическото измерение обаче ще е водещо, т.е. ще се избират обитатели, по които има по-малко разходи.

Зоокътът бе затворен преди пет години от Министерството на околната среда, тъй като не отговаряше на изискванията.