Стачка на шивачките в Калофер

Животът

26-08-2013, 15:29

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът Румен Стоянов подкрепи протеста

Шивачките от държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер се събраха пред завода на предприятието точно в 8 часа тази сутрин. Вместо да влязат на работа обаче жените обявиха гражданско неподчинение и отказаха се трудят без да са изпълнени исканията им.

Те се вдигнаха на бунт и поставиха ултиматум да им се изплатят трите дължими заплати, които са по 200 лева месечно и да се смени изпълнителният директор Соня Неделчева. По думите им тя спекулира с търпението им, лъже ги и ги краде. Изгонването на Неделчева трябва да е незабавно. Шивачките, които имат достатъчно работа, но получават мизерно възнаграждение и при това работят и в събота, настояват да се вдигнат месечните ставки, според които им се начисляват заплатите и завода да се ръководи от нов шеф.

В петък, след като обявиха протест, Неделчева им е разписала два дни компенсация. Вместо да почиват днес и утре обаче, хората са пред портала на предприятието и чакат намеса от страна на държавата. Кметът на Калофер Румен Стоянов, декларира пред Карлово ТВ категоричната си подкрепа за протеста и заяви, че застава на страната на 50-те жени. Те и аз ще стоим тук, докато не бъдат изпълнени исканията на хората, каза още Стоянов.