Старт! "Пловдив 2019" скача в Седмица на движението

Мисия Пловдив

26-08-2013, 16:22

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Второто пловдивско издание на инициативата Move Week /Седмица на движението/ от 7-и до 13-и октомври ще бъде подкрепено от „Пловдив 2019”, тъй като физическата активност, по-качественият живот и спортът са неделима част от стратегията ни в борбата за културна столица на Европа, обявиха от ръководството на фондацията. Европейската седмица на движението – “MOVE week” е кампания на Европейския съвет, Евроспорт и Европейската федерация на колоездачите (ECF). Инициативата е част от платформата на Международната асоциация за спорт и култура.

MOVE Week се провежда по традиция през октомври и ангажира граждани, организации и населени места от цяла Европа в мащабен празник на спорта и движението за здраве. 

Припомняме, че през 2012, която беше стартова година за кампанията, Пловдив беше един от градовете с най-добро представяне, както и с най-пълна програма. Организацията на "Седмицата на движението и спорта" в Пловдив беше представена като добра практика и се посочи за пример за добро крос-секторно сътрудничество. MOVE Week – Пловдив се координира от сдружение "УАУ Спорт" (WOW SPORT) в партньорство с Община Пловдив, Национален Алианс за Работа с Доброволци, младежко сдружение PTPI, спортни клубове и ентусиасти. Пловдивчани прекараха седмица, изпълнена с масови обществени спортни събития, панаир на спортните клубове, дни на отворени врати и различни семинари. В европейски мащаб взеха участие 23 държави с 250 организатора и  повече от 200 000 участника.

В тазгодишното издание на инициативата „Пловдив 2019” ще се включи със специално събитие, което на този етап ще остане тайна. Неслучайно сериозен дял от фестивалите и гражданските инициативи, заложени в програмата ни за културна столица през 2019-а са посветени на движението, спорта, екологията и по-доброто качество на живота, отбеляза художественият директор на фондацията Емил Миразчиев.

В резултат на представянето, иновативността и включването на младите хора в инициативата "MOVE Week" през 2012-а, сдружение "УАУ Спорт" бе ангажирано от Международната асоциация за спорт и култура да координира кампанията за Източна Европа. В нашия регион се включват още държавите Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция, Турция, Малта, Кипър и Албания.