Здраве според вида на ноктите

Животът

26-08-2013, 16:33

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пожълтяването в комбинация с чупливост се дължи на гъбична инфекция

Промяната във вида на ноктите може да се дължи на липса на витамини, например, но може и да е симптом на редица заболявания. Ето защо е важно да наблюдавате измененията на ноктите си. Но дори и да забележите нещо необичайно във вида им, това не винаги означава, че сте болни. Промените с ноктите са обикновено един от много симптоми при дадено заболяване. При липса на други симптоми, надали има място за притеснение.

Здравето според цвета на ноктите

Бледите, почти бели плочки на ноктите (т.нар. левконихия) са характерни за възрастните хора, но освен, че са белег на старостта, белите нокти могат да са симптом на чернодробни и бъбречни заболявания, анемия, липса на желязо, отравяне с олово, недохранване.

Синкавите нокти, освен че се дължат на измръзване, може да са признак за недостиг на кислород и белодробно заболяване. Често ноктите на диабетиците също леко синеят.

Здраве според вида на ноктите

Пожълтяването на ноктите в комбинация с чупливост, втвърдяяване и удебеляване на плочката се дължи най-често на гъбична инфекция. Наличието на такава води и до редовно чупене и белене на ноктите. Жълтите нокти са също симптом на диабет  и проблеми с белите дробове. Често пушачите имат жълти нокти.

Червеникави линии в основата на ноктите могат да са индикатор за заболяване на съединителната тъкан.

Ако имате тъмни, дори черни линии под ноктите, е важно да се консултирате с дерматолог, тъй като може да става въпрос за меланом. Ако тъмните участъци са се появили след силен удар или набиване на ноктите в резултат на носене на тесни обувки, то тогава става въпрос просто за синина и съсирена под ноктите кръв. В този случай петното ще изчезне постепенно с израстването на нокътя.

Малките бели точици, които се появяват върху иначе розовеещите нокти, могат да се дължат на удар или липса на калций или цинк и в много редки случаи са симптом на заболяване и основание за тревога.

Здравето според релефа на ноктите

Релефните, уребрени по дължина нокти може да са ранен симптом на артрит и псориазис. В резултат от заболяването ноктите също се удебеляват и се образуват червеникаво-кафеникави петна под тях. Вертикалните ръбове са също индикатор за стрес и липса на желязо.

Хоризонтално уребрените нокти пък могат да са резултат от носене на твърде тесни или малки обувки и набиването и деформирането на ноктите. Хоризонтални ръбове също могат да се образуват при много висока температура или при продължително заболяване. В тези случаи временната дисфункция, що се отнася до растежа на ноктите, води до образуването на напречни линии, т. нар. линии на Бю.

Чупливите, меките и белещи се на пластове нокти са индикатор за хиповитаминоза и авитаминоза, а може да са симптом и на заболяване на щитовидната жлеза, дерматит, артрит, липса на желязо.

Източник: zdrave.rozali.com