Адекватни при горски пожар

Животът

26-08-2013, 18:16

Снимка:

ОД на МВР, Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

ОУ ПБЗН – Стара Загора разяснява какви трябва да бъдат действията ни при участие в гасене на горски пожар

През последните години горските пожари нанесоха огромни материални щети и се превърнаха в сериозно бедствие за нашата страна. Най-често причините за горските пожари са небрежност от страна на туристи, мълнии, неконтролираното палене на стърнищата. Пожарът, възникнал в гора, можем да установим по наличието на пламъци, дим, падащи сажди, по мирис на изгоряло, както и по поведениетo на животните. Действията при горски пожар трябва да са следните, според указанията на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Стара Загора :
• Определете посоката на вятъра и напуснете района.
• Съобщете за пожара на тел. 112, в най-близкото населено място или горски дом.
• Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия – просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места.Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея.
• Покрийте откритите части на тялото, пред устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте  се приведени.
• Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп набързо начупени клони,с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Дрехите не се
свалят - те поемат част от топлината.
• При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по склон - от ниските части към върха.
• Оказвайте помощ и съдействие на екипите, които са на място, за да гасят  при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района на пожара.