Кокаинът предизвиква бързи промени в мозъка

Най-доброто от печата

27-08-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Средата, в която се приемат наркотиците, играе важна роля за пристрастяването към тях

Приемането на кокаин може да промени мозъчни структури до часове в рамките на онова, което да е първата стъпка към пристрастяването към него, сочат резултатите от американско изследване, цитирано от Би Би Си.

Експерименти с животни показаха, че нови мозъчни структури, свързани с обучението и запаметяването, израстват бързо след приемането на наркотика. Мишките с най-големи структурни промени в мозъците си показали по-голямо предпочитание към кокаина.

Учени от Калифорнийските университети в Бъркли и Сан Франциско фокусирали вниманието си върху дендритни разклонения на мозъчни клетки. Тези разклонения са свързани със запаметяването.

Учените заключили, че средата, в която се приемат наркотиците, играе важна роля за пристрастяването към тях, предаде БТА.

В рамките на експериментите мишки имали възможността да проучат две различни камери, като всяка от тях се отличавала със свой аромат и повърхностна текстура. След като избрали предпочитаната от тях камера, гризачите били поставени в другата камера и инжектирани с кокаин.

След това учените позвали лазерен микроскоп, за да търсят дендритни разклонения на мозъчни клетки у гризачите. Оказало се, че повече дендритни разклонения са създадени, когато мишките били инжектирани с кокаин, вместо с вода. Това навежда на мисълта, че употребата на кокаин е свързана със складиране на нова памет. Различията били откриити два часа след първата доза.

Получените резултати разкриват, че кокаинът предизвиква бърза поява на нови дендритни разклонения на мозъчни клетки, заяви Линда Уилбрехт от Калифорнийския университет в Бъркли.

Резултатите от изследването са публикувани в "Нейчър Неуросайънс".