Превърнаха клоака в детски рай (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

27-08-2013, 11:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Новата градина в "Изгрев" приема 120 деца тази есен

Нова детска градина ще заеме мястото на изоставения център за деца с церебрална парализа в кв. "Изгрев". Мястото, което дълго време бе свърталище на клошари и наркомани, вече ще е общностен център с млечна кухня, ясла, детска градина и консултативен кабинет. Това обяви кметът Иван Тотев при посещението на обекта.

Мястото е много специално за мен. Като районен кмет се налагаше през 5-6 месеца да правим акции с багери, за да почистваме терена. Където сега е входът имаше куп спринцовки. Затова този проект бе първи от този род през новия мандат. С близо 2,8 милиона лева безвъзмездна помощ преобразихме мястото. Сега и живущите в района ще са доволни, и децата ще прекарват незбравими мигове тук, изтъкна Тотев.

1,6 милиона лева са вложени в ремонта на сградата и нейното оборудване. Основните дейности ще приключат след близо месец и ще бъдат пуснати 2-те групи ясли и 4-те за детска градина на пъвро класиране. Става въпрос за общо 120 деца. С остатъка от парите ще се осигури финансиране на новия център в близката една година, след което издръжката му ще мине на делегиран бюджет.

За да се намалят разходите за администрация, детското заведение ще функционира като филиал на ЦДГ ”Биляна”. С разширението тя ще бъде най-голямата в Пловдив. Първите малчугани ще бъдат приети най-късно през октомври. След дейностите по вътрешността на сградата с 50 000 лв. ще се ремонтират и катерушките на двора. Всяка група ще има свой кът за игра, който ще отговаря на всички европейски стандарти. Планирано е работата да бъде извършена през зимата, когато децата не излизат навън. През студените месеци сградата ще се отоплява с парно.

От своя страна зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков съобщи детайли за консултативния кабинет към центъра. Там специалисти психолози ще помагат на бъдещи родители да добият нужните знания и умения, ще предлагат консултации за майки, деца и малчугани с увреждания. Това ще помогне за семейното планиране и превенция на изоставянето на деца сред двойки от града и близките общини.

Кметът на район Източен – Петър Петров пък се ангажира да ремонтира улицата към новия детски център. Той посочи, че заведението ще бъде доста популярно, тъй като в района живеят близо 50 000 души и има висока раждаемост.