Сирия ще се защитава в случай на удари

Свят

27-08-2013, 15:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната разполага с отбрана, която ще изненада света, заяви външният министър

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че страната му ще се защитава в случай, че западните страни извършат военни удари срещу нея.

"Имаме две възможности - или да се предадем, или да се защитаваме със средствата, с които разполагаме. Вторият избор е най-добрият, ние ще се защитаваме", заяви Муалем на пресконференция в сирийската столица.

Той каза още, че страната му разполага с отбрана, която ще изненада света и че действия срещу нея биха обслужили интересите на Израел и "Ал-Кайда". "Сирия не е лесен случай. Имаме отбрана, която ще изненада другите. Военните действия, ръководени от САЩ и техните съюзници, ще обслужат интересите на Израел и на Фронта Ал-Нусра", свързана с "Ал-Кайда" джихадистка групировка в Сирия, заяви Муалем.

Той поиска от западните страни да предоставят доказателства, че режимът на сирийския президент Башар ал-Асад е използвал химически оръжия. "Чуваме военни барабани около нас. Ако те искат да извършат нападение срещу Сирия, мисля, че използването на извинението с химическите оръжия изобщо не е вярно. Предизвиквам ги да покажат с какви доказателства разполагат", изтъкна сирийският външен министър.

Той говори в момент, когато САЩ и техните съюзници се приближават към удари срещу сирийския режим заради обвинения, че той е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ. Инспектори на ООН трябваше да посетят местата на предполагаемите атаки днес, но Муалем заяви, че пътуването им е било отложено за сряда, тъй като бунтовниците не предоставили гаранции за сигурността им.

"Днес бяхме изненадани от факта, че те не можаха да стигнат там, защото бунтовниците не се съгласиха да гарантират сигурността на мисията. Така че мисията беше отложено до утре", посочи министърът. Групата трябваше да напусне Сирия в неделя, но престоят й може да бъде удължен.