Слънчогледи посрещнаха първите туристи в новия терминал

ВИДЕО: Летището с капацитет 1,8 млн. пътници годишно

90 души с полет от Минск са първите, които пстъпиха на новият терминал на Летище Варна днес. Около 15:00 часа кацна самолетът от Беларус, чиито пътници бяха посрещнати с хляб, сол и шампанско. 

Голямата изненада за току що кацналите обаче бяха цветята върху куфарите им. Десетки слънчогледи се завъртяха на лентата за багаж. 

Новият терминал на Летище Варна бе официално открит на 15 август, но днес заработва на пълни обороти. Пак днес затвори врати и работилият в продължение на 41 години Терминал 1. Вижте фоторепортаж »

Капацитетът на новото летище е 1,8 млн. пътници. Проектирано е така, че лесно да бъде разширено при нужда. 

Терминал 2 е модерно съоръжение, проектирано и построено съобразно изискванията и спецификата на трафика на летище Варна, със съвременен интериор и най-модерни системи за обслужване, атрактивни търговски зони, кафенета и заведения за хранене. Новият терминал разполага с около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците. 

Терминалът разполага със система за управление на сградата, която включва всички подсистеми като климатизация, контрол на достъпа, евакуация, пожарогасене, видеонаблюдение, контрол на багажа и пр. "Това дава възможност много бързо да се ориентираме както по отношение на разходите ни, така и за комфорта на пътниците в конкретния момент", обясни директорът на Летище Варна Димитър Костадинов. "Общата бройка на данните, който се регистрират във всеки един момент е около 2000 за всяка една зона. Можем да видим консумацията на енергия, ползването на вода, чистотата на въздуха и др. Тази информация чисто оперативно дава възможност сградата да се управлява по най-ефективния начин", допълни шефът на аеропорта във Варна. 

Видеорепортаж от посрещането на туристите

Какво каза шефът на летище Варна Димитър Костадинов днес