Голям шлем, Катюша и още нещо

Региони

27-08-2013, 22:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-доброто от мрежата.

Някои казват, че Видин бил „северозападнал резерват”. Други пък твърдят, че в тази част на България не се случва нищо позитивно. Да, ама не, както беше казал един известен. Защото Видинска област има амбиция и то не каква да е, а да спечели Големия шлем в политиката. Е такова изказване направи БСП-арски общински съветник в община Кула по време на тържествена сесия за градския празник. За незапознати уточняваме, че град Кула е административен център на община Кула и се намира на 13 км. от границата със Сърбия. Или иначе казано, Кула е една от вратите на България, където от римско време е запазена крепостта „Кастра Мартис”, а от по – ново – Съветската „Катюша”.

Понеже започнахме разговор за символите на града, уточняваме, че епичната Катюша /всъщност съветски гвардейски миномет БМ – 13/ гордо заема своя пост в полето край град Кула от 1975 г. насам и несъмнено подобрява естетическата визия на общината. Градът е известен и с това, че е родно място на министър – председателя Димитър Попов, който оглавяваше правителството „на националното съгласие” през 1990 – 1991 г. и остана в историята с култовата реплика: „За Бога, братя, не купувайте!”. Кулските улици пазят спомен и за тичащия по къси панталонки Михаил Миков, народен представител за шестнадесето лято, а отскоро – председател на Народното събрание.

И тук се връщаме отново на Големия шлем. Ако някой мисли, че това е само спортен термин, то той не е бил на тържествената сесия на ОбС – Кула, която се провежда традиционно по време на празника на града, начало на известния в региона Кулски панаир. По време на това събитие, малкият град събира гости от близко и далече и това всъщност е най – важното мероприятие в града за годината. Сред присъстващите на празника, обаче не беше председателят на НС Михаил Миков и въпросът защо той не уважи родния си град, остана без отговор.

Та след като изслушаха поздравите на официалния гост – народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев, местните комунисти решиха да вземат думата и да дадат достоен отговор. Те пожелаха Кула да спечели Големия шлем в българската полиитка – след министър – председател, депутат и председател на НС, още на следващите избори да се сдобият и с президент. Е това е то амбиция. Не разбрхаме само дали ще се борим за комбинация 3 в 1, т.е. Миков да ни е и Президентът, или друг велик червен син на Кула ще държи кормилото на държавата. От вълнение, общинският съветник забрави, че Мишо вече е бил и министър на вътрешните работи, така, че шлемът май отива към гигантски, макар, че видинлии вече от опит знаят, че 3 в 1 в Миковата политика въобще не е добра комбинация. Какво ще бъде при 4 в 1, даже не смеем и да прогнозираме. Но още другарят Ленин е посъветвал хората да мечтаят. А и кулските бисери са всеизвестни и безкрайно колоритни. Някога през миналия век по улиците на градчето, във връзка с едни задокеански събития, гордо и достолепно се четял лозунгът: „Не бой се Куба, с теб е Кула”. Останалото, както казват, е мълчание!


Източник: severozapadnews