Опашки за български паламуд в Бургас

Парите

28-08-2013, 11:00

Снимка:

в. Преса

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В момента килото се предлага за 10 лв. И макар да се оказа, че рибата е замразена, клиентите я купуваха като топъл хляб

Опашки за български паламуд се извиха на най-големия пазар в Бургас "Краснодар". За последно рибата се появи в Черно море по Никулден миналата година. Заради богатия улов цената тогава падна до 4 лв. за килограм, съобщава в. "Преса"

В момента килото се предлага за 10 лв. И макар да се оказа, че рибата е замразена, клиентите я купуваха като топъл хляб, за да вкусят най-после роден паламуд. Досега гръцка и турска стока заливаха борсите.

В момента прясна българска риба в Бургас почти няма. Усеща се липсата на черноморски калкан, чернокоп и скумрия. Заради голямото търсене в Созопол попчето само за един ден поскъпна от 8 на 8,50 лв., но тъй като уловът е малък, ресторантьорите могат да се доберат до прясната риба с много предварителни уговорки.

Иначе замразени екземпляри масово се предлагат за пресни. Трикът е следният - рибата се оставя да се размрази до сутринта, полива се с вода, а след това се продава като охладена. Дефицитен е и българският сафрид. Търговци вече пуснаха в продажба черноморски сафрид по 10 лв. за килограм, но ресторантьори допускат, че е твърде възможно рибата да се окаже китайска. Българският сафрид излиза пролет и есен, категорични са рибарите. Китайският е по-тъмен на цвят, с по-дебела ципа, а по вкус не може да се сравни с черноморския.