Електронните цигари са токсични?!

Животът

28-08-2013, 07:21

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Парата от устройствата съдържа опасни химикали

Електронните цигари, сочени като сравнително безобидна алтернатива на папиросите от тютюн, могат да са канцерогенни. Предупреждението е на френска организация на потребителите, която е установила наличие на токсични вещества в парата, получаваща се от уредите за пушене.

Ресторантьори, пушачи и непушачи смятат електронните цигари за идеалното решение за удовлетворяване на никотиновия глад там, където е забранено пушенето на истински цигари. Някои пушачи пък предпочитат електронния вариант пред тютюневия, като смятат, че така нанасят по-малка вреда на организма си.

Но френско списание цитира данни на Националния институт на потребителите, който чрез неизползван досега метод, е установил значително количество канцерогенни молекули в парата, получавана от цигарите. Изследвани са общо 10 модела - за еднократна и за многократна употреба. В 3 от тях била открита силно токсичната молекула акролеин. Това не е причина за забрана, а за ограничаване на тези цигари, смята главният редактор на списанието "60 милиона потребители".

Във Франция електронните цигари са много модерни. Те се пушат от около един милион души. В заведенията за хранене в страната тютюнопушенето е забранено от 2007 година, но електронните цигари могат да се използват. Министърът на здравеопазването обяви, че ще предложи и те да бъдат забранени.

Електронните цигари са модерни и в България. Страната е на първо място в Европейския съюз и на пето в света по процент на пушачите. 42 на сто от българите признават, че имат този навик, независимо дали пушат редовно или от време на време, предава БНТ.