Златотърсачките замират, търсят се романтици

Животът

28-08-2013, 11:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Подкопават възгледа, че мъжете ценят красотата, а жените - обществения статус

Фактът, че мъжете ценят красотата у жените, а дамите предпочитат мъже с висок обществен статус изглежда неоспорим. Като говорим за България той дори може да се приеме като аксиома.

Но в последните години редица изследвания подкопаха този възглед, установявайки, че мъжете и жените искат едно и също - романтичен партньор, дори да твърдят, че не е така. Сега учените смятат, че най-сетне са разкрили какво действително искат мъжете и жените и откритието им подкрепя традиционните стереотипи.

Изследването е първото, което доказва експериментално, че половете се различават в начина, по който избират партньор в реална обстановка. Доцентът по психология в Сингапурския университет по мениджмънт и докторант на Държавния университет в Аризона Норман Ли провел няколко експеримента, използвайки онлайн чат и методи на спийд дейтинга.

За разлика от минали изследвания, участници в тези експерименти били мъже и жени с нисък социален статус и ниска физическа привлекателност. След като говорили с представители на противоположния пол с ниски и средни нива на тези черти, повече мъже отколкото жени съобщили за по-слабо привличане към потенциални партньори с ниска физическа привлекателност. Жените пък проявили подобна антипатия към мъже с нисък социален статус.

Как хората са оценили тези черти, говорейки за предпочитанията си на хартия, предсказало дали ще бъдат привлечени от партньорите си в разговора на живо. Според Ли, който е ръководител на проучването, то е новаторско, тъй като изследователите за първи път изясняват как точно се различават мъжете и жените.

"Те отдават приоритет на различни качества, когато се изучават в онлайн чатове или при спийд дейтинг. Жените искат мъже с поне среден социален статус, докато мъжете държат на жени, които да са поне умерено привлекателни физически", казва изследователят. Според Ли мъжете и жените се различават главно в лошите черти, които искат да избегнат у потенциалния партньор, а не в добрите черти, за които мечтаят.