Борисов захапа "цикламеното костюмче" във Facebook

Политика

28-08-2013, 11:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пътната агенция си има нов шеф

Десислава Терзиева отвърна на удара в ефир

Вчера инж. Стефан Чайков беше обявен за председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Досегашният председател на УС на АПИ Лазар Лазаров пък остана член на Управителния съвет. Рокадата бе съобщена от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Министърката, станала известна с цикламеното си костюмче, днес за пореден път сгафи, написа  в личния си профил във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него Терзиева е нарушила два закона като е назначила Стефан Чайков за председател на Управителния съвет на АПИ. "Инженер Чайков не е напуснал 12-те фирми, в които участва, сочи справка в търговския регистър. Нещо повече, някои от тези фирми и сега работят по проекти на АПИ", гласи постът на експремиера. "Това го поставя моментално в ситуация на конфликт на интереси. Ако Чайков е подписал такава декларация с невярно съдържание, това е престъпно! Затова настоявам, ако информацията в търговския регистър се окаже вярна, Орешарски незабавно да освободи и цикламеното костюмче и новия шеф на АПИ. Призовавам Чайков още утре да обяви каква декларация е подписал. Остава въпросът защо и това назначение се прави по този начин??? Може би, за да попаднат обществените поръчки за инфраструктура в ръцете на хора като „Батко и Братко" и да ни спрат еврофинансирането?"

Днес пред ТВ7 министърката на регионалното развитие заяви, че не е чела последния коментар на Борисов и не иска да коментира изявленията му. Терзиева бе категорична, че Лазар Лазаров остава член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" и той ще се грижи главно за европроектите.

"Идеята ми е да разширим политиките на АПИ, за да се постигне по-силна връзка с бизнеса. Кандидатурата на Стефан Чайков ми хареса много точно поради тази причина. Той е подписал съответните декларации за конфликт на интереси", каза министърката по повод нападките на бившия премиер.

Десислава Терзиева каза още в ефир, че състоянието на ВиК сектора е трагично и "ако не започне спешно реформиране в този сектор ще се наложи да заплатим много висока цена."

"Имаме готова стратегия, която предстои да бъде обсъдена септември месец.

Първо трябва абсолютно цялата собственост на ВиК дружествата да стане или общинска или държавна, за да може да имат единно управление. Не трябва да се работи на парче. Няма да има режим на водата въпреки реформите", каза министърът. Тя поясни, че предстои и изграждането на язовири в община Родозем и Панагюрище, както и рехабилитацията на яз. Студена.

По повод задръстванията на магистрала "Тракия" заради ремонта на 61 и 67 километър. Терзиева каза, че тази "наложителна рехабилитация"ще приключи най-рано през лятото на 2014 г. Тя обясни, че строителството на Лот 4 на "Струма" върви по план, а изграждането на Лот 3 ще започне най-рано през 2015 г.

В момента в Северозападна България се работи по няколко проекта, за да се извади трафикът от населените места. Най-проблемната отсечка Монтана - Видин се проектира и изграждането ѝ ще започне най-рано през 2015 г., защото проектът е предвиден за следващия програмен период. В момента се рехабилитират около 1100 км републикански пътища, но това е недостатъчно в общия обем от 20 хил.", допълни Терзиева.