АнтиСПИН кампания в Пловдив и областта

Мисия Пловдив

28-08-2013, 12:02

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мобилен кабинет за тестване ще обикаля през септември

Лятната АнтиСПИН кампания в Пловдив ще продължи до края на септември т.г. От началото на програмата до днес са се изследвали и са научили своя ХИВ статус 2 735 души от цялата страна. Пловдив е третият град в страната по брой на консултирани и тествани за ХИВ. Първи са областите Варна (927 души) и Бургас (489 души). В Пловдив изследваните са 252 души. След това се нареждат Благоевград (234 души), Добрич (180 души) и Кюстендил (124 души).

До момента в България официално са регистрирани общо 1 753 ХИВ носители, като от началото на годината до 13 август 2013 г. са открити нови 123 серопозитивни лица. При анализ на данните от последните години се очертава тенденция - броят на заразените мъже е почти 3 пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени.

В област Пловдив екипи на РЗИ-Пловдив ще предоставят безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ чрез мобилни кабинети на 01.09.2013 г. Мястото е Гребна база – Пловдив. След това през целия месец септември ще бъдат посетени и гр. Кричим, гр. Карлово, хижа „Здравец”, гр. Първомай, гр. Нареченски бани.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ и потърсете навременна медицинска помощ. В Пловдив можете да получите консултация в сградата на РЗИ-Пловдив/бивша  ХЕИ/ на ул. ”Перущица”№1, в Кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране на СПИН на партера.