Откриха студен басейн в римското СПА на Аква Калиде (СНИМКИ)

Мисия Бургас

28-08-2013, 12:17

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тази година усилията на археолозите бяха съсредоточени в източния сектор на банята, където бе разкрит и фригидариумът

Първият басейн със студена вода или т. нар. фригидариум на Римските бани от II век бе разкрит при последните археологически разкопки за този летен сезон на древните терми Акве Калиде в бургаските Минерални бани.

Дълги стъпала, облицовани с луксозен мрамор се появиха от калта при изтеглянето на земния насип от римския басейн с перфектна правоъгълна форма. Проучването е част от проекта на Община Бургас за консервация, реставрация и социализация на античния и средновековен град „Аква Калиде – Термополис“.

Фригидариумът е студено помещение с басейн, в който древните римляни са влизали след останалите процедури в банята. Басейнът е разкрит на дълбочина 4,6 м. от съвременното ниво и е добре запазен с ширина 6,4 м. и открита дължина до момента 6,8 м. Помещението е покрито с добре изграден тухлен под, който на места е унищожен. Монументалният градеж с добре оформени ъгли и архитектурни елементи, дава основание да се смята, че е от първата баня, строена през Римската епоха в началото на 2-ри век.

Според ръководителя на археологическите проучвания доц.д-р Димчо Момчилов басейнът се намира под канал, за който до скоро се смяташе, че е един от основните. С това откритие от последните дни на разкопки в термите беше завършен летният археологически сезон в древния град Акве Калиде – Термополис. Тази година усилията на археолозите бяха съсредоточени в източния сектор на банята, където бе разкрит и фригидариумът.

В последната седмица на проучванията са открити и 18 дървени гребена в много добро състояние. Подобни находки са голяма рядкост поради особеностите на материала. Тук дървото се е съхранило, тъй като е било във водна среда. Според археолозите най-вероятно гребените са от Ранното Средновековие, но тепърва ще бъдат изследвани по-подробно, тъй като пластовете в комплекса са разбъркани няколкократно при строежа на по-късните бани – Сюлеймановата от XVI в. и баните от началото на XX в.

Сред находките това лято са още над 50 римски, византийски и турски монети, оловни печати, сребърен медальон, златна обеца, фрагмент от бронзов боздуган и множество добре запазени предмети от дърво.

Археологическите разкопки се провеждат от РИМ-Бургас под научното ръководство на доц. д-р Димчо Момчилов, зам.-ръководител Мирослав Класнаков и археолозите Стефан Бакърджиев и Явор Русев от РИМ-Ямбол. В тях участват и стажанти от университетите „Проф. Асен Златаров“ в Бургас, „Св. Св. Кирил и Методий“ - В.Търново, „Епископ Константин Преславски“ - Шумен и пловдивския „Паисий Хилендарски“.

Началото на системните археологически изследвания бе поставено през 2008 г. от Община Бургас и тогавашният директор на Регионалния исторически музей в Бургас Цоня Дражева. Малко по-късно обектът бе включен в проекта „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“ по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Археологическите проучвания на банята, просъществувала през Римската, Византинската и Българската епоха, както и провежданата частична реставрация на турската баня са част от амбициозната програма на Община Бургас за развиване и превръщане на зоната в атрактивна туристическа дестинация.