Човек на Кунева оглави АППД – Русе

Общество

28-08-2013, 13:01

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Със заповед на министър – председателя Пламен Орешарски от 7 август на работа като директор на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав бе назначен Георги Георгиев

По-интересна е обаче връзката на Георгиев с движението на Меглена Кунева „България на гражданите“. Георгиев беше забелязан на няколко публични прояви на партията на Кунева в Русе, пише dunavnews.

Георги Георгиев над 15 години ръководи Агенцията, но беше сменен преди 2 години и длъжността изпълняваше Павлин Цонев. Връщането на Георгиев на поста не бе изненада за повечето русенци. Още повече, че на пресконференция на БСП общинският лидер Божидар Йотов категорично изрази позиция, че където има „калинки” ще има и кадрови промени, като даде пример именно с АППД.

Русенци обаче помнят, че причината за уволнението на Георгиев от Агенцията беше заради безпрецедентното загубата на 130 милиона евро от европейските фондове, предназначени за подобряване на корабоплаванетопо Дунав. Поради неусвояването на парите за проекти, по-късно средствата бяха пренасочени за изграждане на софийското метро. По думите на тогавашния зам.-министър на транспорта Камен Кичев, шефът на АППД не контролирал част от обектите, за които отговаря, а и заради него агенцията изгубила 130 млн. евро от еврофондовете, които бяха предназначени за коригиране на тесните участъци на реката при островите Батин и Белене.

Само преди седмица Дауд Ибрям, когото ГЕРБ смениха по време на своето управление, правителството на Орешарски също върна на длъжността директор на РЕАСВ, засега временно.

Заедно с овладяването на Напоителни системи на национално ниво, още от времето на предишната Тройна коалиция била въведена практиката язовири под шапката на държавното предприятие в Шуменско, да бъдат отдавани под наем на подставени от Дъбов лица, за да бъде наложен пряк контрол върху такъв ценен ресурс като водата. Според запознати към момента реализацията на плана вървяла повече от успешно. За целта дори всесилните в момента ДПС били отсвирени от тази традиционно тяхна територия. Това станало благодарение на Димитър Дъбов, който не жалел усилия и средства да осъществи на всяка цена плана си за оцеляване.