Бедствено положение в Неделино

Животът

28-08-2013, 13:20

Снимка:

hala.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Суша и безводие мъчи местните

Община Неделино обяви бедствено положение заради сушата. Причаната е безводието, заради което повече от месец близо 8000 души в общината са на режим на водата. В родопския град, който е с население от 4800 жители, вода се пуска по два часа на денонощие. Река Неделинска е почти напълно пресъхнала, и тъй като няма изградена пречиствателна станция и отвеждащ колектор, всички фекалии от канализацията на града изтичат в пресъхналото корито и вонята е нетърпима, пише smolyanpress.net.

„Принудих се да обявя бедствено положение, тъй като има опасност да пламне епидемия от инфекции. Положението е много тежко“, казва кметът на община Неделино Стоян Беширов. Заповед за обявяването на бедственото положение е връчена на областния управител Димитър Кръстанов. „Освен от опасността от епидемии, има опасност от биологично замърсяване и опасност от пожари“, каза областният управител. Кръстанов заяви, че във връзка с тежкото положение в общината е съдействал на кмета да се разреши от В и К ударното изграждане на аварийно водоснабдяване от извор на над 3 км от Неделино. Местните прокопаха канала за аварийния водопровод с беплатни трудодни. „Този извор обаче няма да реши напълно проблема, а само ще намали часовете на водния режим. Поискал съм среща с премиера Орешарски, тъй като е крайно належащо държавата да ни помогне да се направи дълбок сондаж на 700 м дълбочина, с който да се хване нов водоизточник“, каза Беширов.

По думите му необходими са около 1.5 млн. лв. за сондажа, както и за възстановяване на бента на река Неделинска, от където е водоснабдяването на града. Бентът се срути по време на наводненията тази зима.