Средната възраст вече започва на 53

Животът

28-08-2013, 17:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Макар досега да се смяташе, че средната възраст започва на 41, ново изследване установи, че тя настъпва едва на 53

Увеличаването на продължителността на живота и по-здравословният начин на живот са причина за изместването на средната възраст с утешителните 12 години назад. Ако се наслаждавате на следобедна дрямка, избирате удобството пред стила и пъшкате, когато се навеждате, значи сте достигнал средната възраст, показва допитване сред 2000 британци, цитирано от БГНЕС. Други признаци на средната възраст, посочени от анкетираните, включват ходенето на круизни ваканции и предпочитането на спокойна вечер вкъщи пред вечер навън. Изследването, осъществено от марката Benenden Health, установило още, че близо половината от хората над 50-годишна възраст смятат, че все още не са достигнали средната възраст, а 75% заявили, че сега разделението между възрастовите групи е по-малко.80% от участниците в допитването заявили, че "средната възраст" е много по-трудна за дефиниране, отколкото преди, а същият процент посочили, че сега тя е повече състояние на духа, отколкото физически крайъгълен камък. Над половината от анкетираните дори заявили, че вече не съществува такова нещо като "средна възраст".
Помолени да определят признаците на средната възраст, британците посочили затрудненията със съвременните технологии, забравянето на имената на хора и мнението, че учители, лекари и полицаи изглеждат много млади. Купуването на сладки за пътуване с кола и вземането на кана с чай за пътувания през деня също са сред признаците на средната възраст, както и мнението, че телевизията днес не е като едно време, заспиването след само една чаша вино и предпочитането на разходката пред неделно излежаване.
Изследването установило още, че хората са три пъти по-склонни да казват, че са навлезли в нов етап от живота си, когато станат на 50, отколкото когато навършат 30 или 40 години. 84 на сто заявили, че ако се мислиш за възрастен, ще започнеш да се чувстваш като такъв, а същият процент посочили, че щастието им е пряко свързано със здравето. Болестите и загубата на паметта са нещата, от които хората най-много се страхуват с напредването на възрастта.