Подготвят ли управляващите приватизация на Националния комплекс "Специализирани болници по рехабилитация" ?

Общество

28-08-2013, 17:32

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

В Дружеството влизат 13 специализирани болници за рехабилитация, разположени на територията на цялата страна в утвърдени балнеолечебни курорти

В момента тече конкурс за избор на нов изпълнителен директор на СБР.

Скандални сделки изскачат при договорите и плащанията за периода 2006-2009 г. в Националния комплекс "Специализирани болници по рехабилитация". В този период изпълнителен директор на дружеството е бил д-р Ченко Чалъков, за когото в момента  управляващите "напъват" отново да върнат на заемания до края на 2009г. пост. По това време д-р Емил Райнов е зам.здравен министър и председател на Управителния съвет на Здравната каса. През 2010г. прокуратурата повдигна обвинение на бившия председател на Управителния съвет на Здравната каса и бивш зам.-министър Емил Райнов за търговия с влияние.

В момента д-р Райнов е депутат от БСП.

При подписаните тогава договори с подизпълнители, между Националния комплекс "Специализирани болници по рехабилитация" и подизпълнители, прави впечатление присъствието на едни и същи фирми/подизпълнители за различни дейности – от СМР, печатарска дейност,пътувания и т.н.

Само за реклама за периода 2006-2009 са заплатени 305 596,69 лв. В тези договори прави впечатление следното: рязко увеличение на разходите в течение на годините; значително участие само на една фирма в поръчките, получила общо 218 989 лв. или 71,31% от всички разходи на дружеството без никакви процедури по ЗОП; размера на сумите не се отразява в увеличение на преминалите пациенти, т.е. трудно може да се докаже ефективност на разхода; за нито един договор не е правена процедура по възлагането й.

В същия период са сключени 10 договора с една фирма за проектиране и  различни преустройства в котелните стопанства в 9 от филиалите. Всички ремонтни дейности са извършвани само от посочената фирма на основание постъпили три оферти.

В проверката изскачат и няколко граждански договора за проучване и информация, за клинични пътеки и т.н. Въпросът тук е: Защо тези неща се възлагат на външни лица при наличието на лекари-специалисти от системата на "СБР-НК" ЕАД.

Доста притеснителни са и договорите, сключени с избрани фирми за подобряване на енергийната ефективност на сградите на отделни филиали. С една част от фирмите въобще не са проведени процедури по ЗОП. Впечатление прави един договор за извършване на ремонтни дейности в детски санаториум, филиал Хисар. Общо са платени 2 325 488,29 лв. с ДДС, срещу които е отчетена работа за 1 260 414,16 лв. с ДДС или са надплатени 1 065 074,14 лв. с ДДС, за които няма необходимите актове за извършена работа от Изпълнителя.

По информация на bulgariautre отново д-р Емил Райнов, с подкрепата на сегашната здравна министърка, ще направи всичко възможно да върне на поста шеф на СБР д-р Ченко Чалъков. Ще видим в понеделник!

Очаквайте продължение!