Семейство от Бургас живее под мост в Хамбург

Животът

29-08-2013, 06:20

Снимка:

MOPO / Schimkus

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Бабата и дядото са дошли преди месец в Германия

Големи детски очи надничат от палатката. Момче и неговата по-малка сестра, които са от България, не са на къмпинг - те живеят в мизерни условия под моста "Кенеди" в германския град Хамбург, пише в. "Хамбургер моргенпост".

Бабата и дядото са дошли преди месец в Хамбург и оттогава са се заселили под моста, допълва немското издание. Те са пристигнали от българския крайбрежен град Бургас, защото там не виждали никакво бъдеще за себе си. Дошли са с дъщеря си, която е на 24 години, и двамата си внуци - Катерина, на 4, и Иван, на 6 години.

Под моста са наредени дванадесет палатки. Семейство Николови живеят в най-голямата, която се намира в средата.

Семейството се надява да получи помощ, макар законът в Германия да предвижда правото на обезщетения за имигрантите, ако преди това са работили в продължение на три месеца.

Междувременно на семейството е било предложено убежище. Въпреки това общ приют за настаняване на цели семейства не съществува. Мъжете и жените биват разделяни, а за децата се грижат в специални детски учреждения.

Ако, както е в случая на семейство Николови, чужденците нямат право на обезщетения, социалните служби могат да им предложат единствено билет за пътуване до родината им.

В понеделник социалните служби са настанили за една нощ семейството в хотел. Сега възрастните в семейството трябва да решат дали да приемат предложението за връщане в България. Ако те откажат и се върнат да живеят под моста, службите могат да се намесят и да им отнемат децата./ в. "Труд".