Топ 10 подправки и билки за супер здраве

Добре е да подбираме внимателно храната си, защото каквото ядем това сме ние

Подправките и билките могат да бъдат и много полезни за здравето, освен че могат да предават превъзходен вкус на ястията. За подобряване вкуса на готвената храна, специалисти по храненето предлагат да се добавят пресни или сушени билки и подправки вместо сол. В тях се съдържат достатъчно микроелементи, които да заместят солта, пише lechitel.net.

Чесънът предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания и има силно изявени антивирусни свойства. Освен това понижава нивата на холестерола и кръвната захар. За да неутрализирате миризмата му е добре да сдъвчете малко магданоз или да си направете гаргара със сода.

Ментата е полезна за пиене при гадене, лошо храносмилане, за облекчаване при раздразнени черва. За хора с киселинно-рефлуксна болест не се препоръчва. Може да се пие на чай или да се консумира като дресинг към салати.

Куркумата съдържа едно полезно вещество куркумин, който е полезен за лечение на рак на дебелото черво, възпаления, рани и други болести.  И макар че представлява само около 2-5% от растението той придава най-полезните качества за здравето на куркумата, която става за подправка на всяко ястие.

Босилекът действа противовъзпалително и е добър източник на бета каротин и магнезий. Притежава освежаващо действие на дъха. Подходящ е за добавяне към салати и разни ястия.

Магданозът е полезен при високо кръвно налягане задържане на течности. Съдържа бета каротин, витамин С, калий и други. Подходящ е за всяко ястие, за сосове и салати.

Люти чушки – съдържат капсацин, вещество Под формата на прах могат да се прибавят, към каквито си храни пожелаем, според нашия избор и находчивост, например към горещ шоколад, други сладкиши, готвени ястия и т. н.

Розмаринът е полезен при готвене на месо, понеже понижава нивата на хетероцикленните амини, които са канцерогенни. За тази цел той трябва да се смеси с месото преди неговото готвене. Препоръчва се и за стомашно чревни и други здравословни проблеми.

Канелата има антиканцерогенен ефект, противовъзпалителни свойства, понижава кръвната захар. Според някои изследвания за нея тя може да засили метаболизма. Може да се добавя към десерти и други ястия.

Лавандулата се прилага като чай. Тя има успокоително и сънотворно действие.

Джинджифилът е полезен при гадене, повръщане, подобрява храносмилането, има противовъзпалителни свойства, облекчава при остеоартрит и е полезен и при други здравословни проблеми. Употребява се като чай или настърган към ястията.