Даваме летището на НАТО за удар срещу Сирия?

Новините

29-08-2013, 10:00

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Западът вече се готви за военна намеса в Сирия

Министри се консултират за напрежението в Близкия Изток

Летищата Бургас и Граф Игнатиево може да бъдат дадени на НАТО за евентуална офанзива на Алианса в Сирия. 

Удар в близкоизточната страна няма да изстреля родните изтребители във въздуха, нито ще екипира бойните кораби в морето, но отново ще впрегне военните бази в помощ на американската пехота и пилотите от Западна Европа, потвърди за експерт в отбраната, пише vsekiden.com.

Най-важна за НАТО е щатската база на бургаското летище, която и до днес е снабдена с всичко необходимо за военни операции в Близкия Изток. Тя има капацитет да поеме няколкостотин цивилни и армейци, както и да се използва дори за товарни самолети при офанзива. Базата на аерогарата се ползва успешно и сега основно за съвместни военни учения.

Освен Бургас, България може да се включи и с летището на Граф Игнатиево, както и с авиобаза Безмер, която бе ползвана от натовците и за войната в Ирак. През 2003 г. страната все още не бе член на Алианса, но водеше предприсъединителни преговори, които включваха и задължението да предоставя свои обекти за нуждите на западните военни.

Междувременно вече се носят слухове, че министрите у нас са започнали консултации помежду си заради ескалиралото напрежение в Сирия и заявките от САЩ, Великобритания, Франция и Италия, че готвят операция в близкоизточната страна.

Вчера официално стана ясно и че премиерът Пламен Орешарски ще свика Съвета за сигурност в близките дни. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен