Стари мерки, теглилки и монети от българските земи

Животът

29-08-2013, 12:31

Снимка:

Община Димитровград

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Над 260 експоната от различни краища на страната ще бъдат изложени в гостуваща в Димитровград изложба, представяща традиционната народна метрология

Експозицията е обединена под заглавието “Стари мерки, теглилки и монети от българските земи” и ще бъде открита в 17:30 ч. на 29 август (четвъртък).В местния Исторически музей представени ще бъдат както търговски, така и аптекарски, пощенски и златарски везни от началото на ХІХ век до средата на ХХ век. Изложени пред публика ще са още различни по вид и време на производство грамове и кантари.
Мерките за обем и вместимост са илюстрирани чрез дисаги, буре, бъкел, бъклица, котле, гърне, павур, “бомба” за вино и други. Представени ще бъдат и мерки за течности. Сред тях -крондир, кофа, оканица, ведро, овчарска ведрица. Същевременно мерките за зърнени храни са представени чрез крина, шиник, канче за зоб...

Има още старовремски измервателни способи – за площ и дължина, обясняват организаторите на експозицията. Проявата ще е част от културния афиш по отбелязване на 66-ата годишнина от основаването на града край Марица. Очаква се в изложбата място да намерят още миниатюрни везни и мерки за пръстени, използвани в ювелирното изкуство. А също така кантарче за теглене на бебета, стъкленици и, разбира се, кесии за пари.
Изложбата е авторска – на  Регионален исторически музей- Търговище  и ще бъде достъпна за посетители до края на декември.