Разкритие: Театърът е "запален" отвътре

Старо ел. табло е най-вероятната причина за пожара в Драматичния

Огънят в Драматичния театър в Пловдив е тръгнал от ел. табло за управление на сценичните съоръжения, научи Plovdivutre.bg от сигурен източник. Затова и основните поражения са по сцената и декорите. Най-вероятно става дума за небрежност.

Точно преди седмица голям пожар изпепели част от Драматичния.

Не бива да коментирам версии, това е следствена тайна, каза директорът на Драматичния Кръстю Кръстев. Зам-министърът на културата Велислава Кръстева днес е била на нарочна среща с шефа на Полицията. Тя не отговори какви тези за пожара са коментирали. Каза, че очаква бързи резултати от разследването. От заключението на следствените органи ще зависят и действията на застрахователите, заяви Кръстева.

Умишлен палеж е най-малко вероятно. EVN отрече действия в сградата преди инцидента, коментира говорителят на Пожарната инсп. Георги Кунев.

Прокуратурата в Пловдив образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Официално се работи по версиите за късо съединение, небрежност и умишлен палеж.

До два месеца изпепеленото ще бъде възстановено. През ноември-декември директорът се надява на нормални репетиции.

Специализирани фирми изготвят безвъзмездно оценка на щетите. Група от културното ведомство също прави разчети. Точният размер на пораженията и нужните пари за ремонт ще бъдат ясни до няколко дни.

Постоянната междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане ще гласува помощ за Драматичния и Театъра на Армията в столицата, съобщи културният зам.-министър.

В Пловдив трябва да се възстановят зрителната зала, инсталацията на сцената и да се почистят климатичните инсталации. Фирма от чужбина оглежда фризовете със златно покритие, които ще имат нужда от реставрация.

Отправен е призив към всички театри в страната за благотворителни представления в помощ на театъра.

Фестивалът “Сцена на кръстопът” ще го има. Представленията за голяма сцена ще се играят в Дома на културата "Борис Христов", за камерна сцена – в Драматичния.

Разкрита е дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на щетите от
пожара в театъра:

IBAN BG79UNCR 7000 1521 0719 44

Уникредит Булбанк - клон Пловдив