Животът на Земята започнал от Марс

Натрупват се все повече доказателства, че ние сме марсианци

Животът на Земята може да е започнал на десетки милиони километри от нашата планета, на Марс. Това сочи доклад на на професор Стивън Бенър от американския Институт за наука и технологии "Уестхаймър", съобщава "Скай Нюз". 

Професор Бренър твърди, че животът е започнал на Марс и е дошъл на Земята върху парче скала. "Натрупват се все повече доказателства, че ние всъщност сме марсианци", казва той. 

Елемент, за който се смята, че е определящ за произхода на живота на Земята съществува единствено на повърхността на Червената планета. Тези "семена” на живота по всяка вероятност са дошли на нашата планета от астероиди, отделили се от Марс в резултат на вулканични изригвания или сблъсъци с космически тела.

Ученият казва, че елементът молибден е катализаторът, който е помогнал на органичните молекули да се развият в първите живи същества. Проф. Бренър твърди, че тази форма на молибден не може да е съществувала на Земята по времето, по което е възникнал животът. Причината - преди три милиарда години на повърхността на Земята е имало много по-малко кислород, отколкото на Марс.

"Това е поредното доказателство, което показва, че е по-вероятно животът да е дошъл на Земята от Марс, отколкото да е започнал на нашата планета", смята американският учен. "Истински късмет е, че сме попаднали тук, предвид че Земята е по-добрата от двете планети за поддържане на живот."

Според проф. Бренър, ако марсианските ни предци са останали на Марс, може би е нямало да има история за разказване.