Белгийци строят студентски град в Пловдив

Мисия Пловдив

29-08-2013, 12:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вдигат общежития за 500 учащи с 1,5 милиона евро

Изграждане на студентски кампус и тържище за плодове и зеленчуци, са сред проектите, с които започва работа новосъздаденият дискусионен клуб "Експерти за развитие” към областния управител на Пловдив. 15 български и чуждестранни специалисти в различни области съставят тази организация, чиито международен координатор е проф. Кръстьо Петков.

Комплексът студентски общежития ще се гради съвместно с пловдивския Аграрен университет, обясни проф. Жак Вилрокс от Свободния университет в Брюксел. С белгийска инвестиция от милион и половина евро ще бъдат построени общежития за около 500 студенти.

Белгийска компания оператор ще е консултант и при изграждането на тържище за плодове и зеленчуци край село Калековец. Както е известно, идея за строителството на такава база съществува от години, но все още не е задвижена реализацията й, предава Радио Пловдив.

На първата си среща експертите са обсъждали и предложения за подпомагане на ромската общност. Бизнес-консултантът от Берлин - Детлеф Кухенбекер смята, че бедни пловдивски роми могат да бъдат ангажирани в строителството на жилища, в които след това да живеят.

8 милиарда евро е предвидил ЕС за интеграция на българските, румънските и унгарските роми в следващия програмен период. Важно е да се възползваме от това финансиране, смята проф. Петков.