Вижте защо е по-добре да кастрираме кучето

Мисия Пловдив

29-08-2013, 16:57

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От общината информират за преимуществата на операцията

Във връзка със стартиралата в началото на месец юли кампания за подпомагане кастрацията на домашните кучета, експертите от отдел "Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив са събрали полезна ветеринарна информация, за да улеснят стопаните на домашни животни в избора им дали да кастрират своя любимец.

 

1) Предимства за самото животно :

От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по-дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания, свързани с половите жлези. С ранната кастрация може да се предотврати или намали риска от: тумори на млечните жлези, матката и яйчниците; пиометра; диабет; хормонално свързани анемии и кожни заболявания; псевдо- бременност и нежелано поведение (агресия и др).

Важно е също така  да се знае, че еднократното заплождане и раждане няма никакъв положителен ефект за здравето на майката, противно на мнението на много стопани!


Чрез кастрацията на мъжките животни могат да се избегнат: перинеални хернии и аденоми; хормонални кожни лезии; тестикуларни тумори; намалява се риска от простатни заболявания и се предотвратява нежеланото поведение - агресия и др. Малко вероятно е кучето ви да има силен стремеж към скитане, маркиране на територия.

 

2) Предимствата за стопаните :

По време на разгонването са възможни промени в поведението на некастрираните женски животи - агресивност, търсене на партньори, възможно е животното ви да избяга. Трябва да се има в предвид риска от нежелана бременност и трудностите, свързани с възпрепятстването й. Освен това собствениците на кастрирани кучета, съгласно законовите разпоредби не плащат такса за притежаване на куче в общината.

 

3) Предимствата за обществото :

Кастрацията на домашните кучета е една от важните мерки за справяне с популацията на безстопанствените кучета.

 

И ако вече решението Ви е „ЗА” кастрацията на домашното куче, моля потърсете от общината или районната администрация „талон за участие в кампанията”, призовават от отдел „Екология и управление на отпадъците“.