Зенитно ракетни стрелби на полигон “Шабла” впечатлиха президента и военния министър

Мисия Добрич

29-08-2013, 18:44

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Български и сръбски войски започват обучение в Шабла

В учението участват 1400 военнослужещи

Министърът на отбраната Ангел Найденов даде висока оценка на проведените съвместни зенитно ракетни стрелби на зенитен полигон "Шабла". Той подчерта, че проведеното учение е стъпка за укрепване на доверието и сътрудничеството между страните в региона. Съвместните зенитно ракетни стрелби на българските и сръбските военни формирования бяха наблюдавани от президентът на България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, пише news.bg.

"Бяхме свидетели на успешно учение. Видовете въоръжени сили показаха своето бойно майсторство и поразиха целите. Изключително съм впечатлен от бързината и точността, на която бяхме свидетели", каза президентът Плевнелиев и изрази своята благодарност към генералите и войниците от двете армии за демонстрираното братство и приятелство.

Съвместните действия на военнослужещите наблюдаваха още министърът на културата Петър Стоянович, заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на Генералния щаб на Армията на Сърбия генерал Любиша Дикович, посланикът на Сърбия в България Владимир Чургус, командирите на видовете въоръжени сили, висши офицери от Българската армия и от Армията на Сърбия, наблюдаващи офицери от Словения, както и представители на местната изпълнителна власт.

Съвместното учение с войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на България и Сърбия "Шабла 2013" се провежда от 26 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили - Шабла. В него от българска страна участваха военни формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, "Гранична полиция"-МВР, Военна полиция и Военномедицинска академия.

От сръбска страна участваха формирования за ПВО от състава на Военновъздушните сили на Република Сърбия.  Целта на учението е да се проверят генерираните способности и да се усъвършенства взаимодействието между формированията за ПВО при охрана на въздушното пространство и координацията между държавните институции в отговор на криза.

Бяха изпълнени стрелби от изтребителната авиация, с участието на екипажи от авиобаза Граф Игнатиево, стрелби със зенитно ракетни комплекси от формированията на трите вида въоръжени сили, както и от подразделение за Противовъздушна отбрана от състава на 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.

В учението участваха самолети МиГ-29 и Су-25 и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов", SA-3 „Нева", SA-6 „Куб" на Военновъздушните сили;  SA-8 „Оса", SA-7 ПЗРК „Стрела-2М" на Сухопътните войски и "Sea Sparow" от борда на фрегата "Верни" на Военноморските сили. Използвани бяха парашутни, радио управляеми и аеробалистични мишени. Екипажи на Су-25 от от авиобаза Безмер извършиха разчетното бомбопускане на парашутните мишени. Самолети "Спартан" и вертолети Ми-17 и "Кугар" от 24-та авиобаза-Граф Игнатиево изпълняваха транспортни задачи и задачи по аварийно-спасително осигуряване.

По време на съвместните зенитно ракетни стрелби екипажи от военноморска база-Варна и Гранична полиция осъществиха контрол на корабоплаването в района на учението. То се проведе под формата на участие в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България под ръководството на командира нa Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев.

В „Шабла 2013" участват над 1400 военнослужещи и около 600 единици бойна и специална техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и от 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.