До 5800 евро стипендия дава Шанхайска академия

Животът

30-08-2013, 10:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Академията за оркестрова музика обявява прием на студенти от цял свят

Академията, създадена от Нюйоркската филхармония, Симфоничния оркестър на Шанхай и Шанхайската консерватория, ще отпусне стипендии на всички, приети за обучение в първия й випуск

От 1 септември 2013 г. Шанхайската академия за оркестрова музика приема кандидатури от цял свят за своя първи випуск, който ще започне обучението си през есента на 2014 г. Записаните студенти ще преминат през двегодишна образователна програма за получаване на магистърска степен по изящни изкуства. По време на обучението си младежите ще имат изключителната възможност да стажуват в световноизвестни оркестри, сред които Нюйоркската филхармония и Шанхайския симфоничния оркестър. Приемът е отворен за студенти от цял свят.

Всеки музикант, приет в Академията, ще получи годишна стипендия в размер между 24 000 и 48 000 китайски юана (от 2 900 до 5 800 евро), която покрива таксите за обучение и разходите за живот. Крайният срок за подаване на документи е 20 октомври 2013 г. Повече информация за процеса за кандидатстване, процедурите за прослушване, приема и стипендиите е достъпна на адрес www.orchestraacademy.com.

„Благодарение на подкрепата на два международно признати оркестъра и водеща консерватория, Шанхайската академия за оркестрова музика ще предложи на възпитаниците си най-добрите възможности за летящ старт в музикалната кариера”, каза Лонг Ю, музикален директор на Шанхайската академия за оркестрова музика. „За нас е вълнуващо преживяване да бъдем част от Академията в момент, когато тя заявява позициите си на международната сцена чрез сформирането на първия й випуск от обещаващи студенти.“

Шанхайската академия за оркестрова музика е създадена през 2012 г. като част от споразумението за сътрудничество между Нюйоркската филхармония и Шанхайския симфоничния оркестър. В учебното заведение ще преподават изтъкнати музиканти, включително концертмайстори от двата оркестъра, както и педагози от Шанхайската консерватория. Всеки семестър музиканти от Нюйоркската филхармония ще пътуват до Шанхай, за да изготвят индивидуални планове за обучение, изнасят уроци и водят майсторски класове.  Онлайн занятия в реално време и изпълнения на практически задачи ще помагат да се следи напредъкът на студентите. Най-изявените възпитаници на Академията ще имат възможност да свирят с музиканти от Нюйоркската филхармония по време на ежегодното й лятно турне в Шанхай през 2015 г. или като заминат за Ню Йорк в рамките на официална стажантска програма.

„Вярваме, че тази програма ще допринесе за забележителното развитие на млади музиканти от Шанхай и от цяла Азия”, заяви Матю Ван Бесиен, изпълнителен директор на Нюйоркската филхармония. „С помощта на нашите партньори и приятели в Шанхай сме горди да предложим на бъдещите възпитаници на Академията да почерпят от опита и таланта на музикантите от Нюйоркската филхармония. Oчакваме настоящото сътрудничество да допринесе за все по-оживения културен диалог между Шанхай и Ню Йорк.”

“Академията предоставя уникална възможност талантливи млади инструменталисти да израстнат и стъпят на световната сцена, като се докоснат до водещи международни преподаватели и се възползват от невероятни възможности за изява“, каза Ксу Шуя, президент на Шанхайската консерватория. „Развълнувани сме да приветстваме студентите в Шанхай за специализирано обучение за музика в оркестър, чрез което да построим мост между музикалните общности на нашите два града.”